Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Många stannar på jobb de inte vill ha

Att söka nytt jobb är krångligt, pirrigt och jobbigt. Det är därför drömmen om att byta jobb oftast förblir just en dröm visar en rapport.
Petra Rendik Publicerad 30 november 2011, kl 11:21

Enligt Blocket Jobbs rapport Jobbkollen är vi är många, 75 procent, som går i tankarna att byta jobb men inte kommer till skott. För det är bara 10 procent som uppger att de faktiskt aktivt söker nytt arbete.

Anledningarna till att vilja byta jobb är fler, listan toppas av man vill testa något nytt eller så är lönen inte bra nog. Stress, dåliga utvecklingsmöjligheter och risig chef är andra skäl till att många kan tänka sig ett nytt jobb.

Men att göra verklighet av sina tankar är en helt annan femma. De främsta orsakerna  till att man inte byter jobb, fast tanken finns, är osäkerhet på vad som skulle locka i stället eller så tror man att det kan bli svårt att få en ny anställning. Enligt rapporten tycker många att jobbsökandet är svårt, jobbigt och inte speciellt spännande eller roligt. Anställningsintervjuer framkallar pirr i magen, mest nervösa är de yngre jobbsökanden.

Därför väljer många att stanna kvar på sina jobb trots att det kan leda till missnöje. 80 procent av de tillfrågade har hört kollegorna eller andra i sin närhet klaga över sitt jobb minst en gång i månaden. Lika många har själva klagat på sitt eget jobb. Stress, lönen och chefen är vanliga källor till missnöje.

Fakta

1 010 kvinnor och män i åldern 20 till 65 har deltagit Jobbkollen som är en återkommande undersökning från Blocket Jobb i samarbete med YouGov.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.