Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Många varslas - få sägs upp

Fyra av tio varsel går inte vidare till uppsägning. Inom den privata sektorn är siffrorna dock dystrare än inom den offentliga. Det visar en analys från Arbetsförmedlingen.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 21 april 2010, kl 12:38

Under hösten 2008 och våren 2009 varslades sammanlagt 145 000 personer om uppsägning. En rekordhög uppgång, som ganska snabbt gick tillbaka till normala nivåer under försommaren. Av dessa varsel resulterade ungefär 20 procent i uppsägning. Långt färre än under 1990-talets lågkonjunktur.

Att arbetsgivaren varslar för många anställda är inte helt ovanligt och beror främst på två saker. Dels kan det råda stor osäkerhet kring hur företagets ekonomiska situation faktiskt ser ut och dels kan det vara strategiskt fördelaktigt att varsla fler än vad som behövs då det ger ledningen en bättre förhandlingsposition.

I goda tider verkställs färre varsel, men skillnaden är inte stor. Däremot kan man urskilja en större skillnad mellan privat och offentlig sektor. Under ett halvår, från januari till augusti förra året verkställdes 64 procent av de varsel som rapporterades in från den privata sektorn medan endast 39 procent verkställdes inom den offentliga sektorn.

Men de varslade som blir uppsagda utgör en liten del av alla dem som blir arbetslösa. Den stora majoriteten som sitter löst på arbetsmarknaden är personer med tillfälliga anställningar, vars kontrakt har upphört.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.