Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Manlig design bakom kvinnors värk

Kvinnliga datoranvändare drabbas oftare än sina manliga kollegor av värk i nacke, skuldror och armar. En orsak är att utrustningen är designad för män, en annan att kvinnorna oftare har monotona arbetsuppgifter.
Niklas Hallstedt Publicerad 24 oktober 2013, kl 14:17
Mekanisk arm

Kvinnor som arbetar med datorer löper högre risk för belastningsskador än manliga datoranvändare. Det konstateras i en ny rapport som Arbetsmiljöverket beställt från Högskolan i Gävle.

- Det finns studier som visar att kvinnor sitter i andra arbetsställningar än män eftersom tangentbord, arbetsstation och skärm är dimensionerade för män. Det finns också studier där man ser att kvinnor är mer känsliga för att arbetsstationen inte är bra dimensionerad eftersom de i allmänhet är kortare och därför har mindre räckvidd, säger Svend Erik Mathiassen, professor vid Högskolan i Gävle.

- Det är egentligen tokigt, det finns gott om tekniska lösningar för att ge folk arbetsstationer som kan ställas in efter den som sitter där. Kanske kostar det lite pengar, men hur mycket kostar det inte om kvinnor slås ut och får gå hem tidigt? Det blir banne mig mycket dyrare.

Utrustningen på arbetsplatserna är bara en del av problemet. En annan är att kvinnorna har delvis andra arbetsuppgifter än männen.

- Kvinnor har oftare monotonare arbetsdagar än männen. De sitter mer och längre perioder vid datorn och arbetar mer med inmatning.  Män använder datorer i kortare sjok och går iväg oftare. Arbetsuppgifter inom samma yrke skiljer sig mellan könen, säger Svend Erik Mathiassen.

- När det gäller kontor bör man fundera mycket mer på hur själva arbetsuppgifterna ser ut. Ett nyckelord är variation. I dag har männen en mer varierad arbetsdag än kvinnorna.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.