Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Metallare på Saab missnöjda med uppgörelser

200 metallare på Saab i Linköping har känt sig tvingade att skriva under uppgörelser som ger dem några extra månadslöner mot att de går med på att bli uppsagda. 150 tjänstemän har också valt att lämna företaget.<br />
Publicerad 18 januari 2006, kl 12:00
Sedan april förra året har 150 tjänstemän skrivit under individuella avtal som ger tre extra månadslöner om man accepterar att bli uppsagd. Johan Löfling, Sifklubbens ordförande, bedömer att femtiotalet tjänstemän tycker att de har gjort en dålig affär.
- Man har gått med på uppgörelser efter mer eller mindre hårda påtryckningar. Det är inget jättesockrat erbjudande, tre extra månadslöner.
På verkstadssidan varslade Saab 350 tjänster i juni. Samtidigt talade man om vilka man ville bli av med. De som utgjorde undantag från turordningen, runt 200 personer, har fått individuella uppgörelser.
- Vi hade inget varsel på tjänstemannasidan. Men hade inte tillräckligt många valt att ta erbjudandet från företaget hade vi väl hamnat där, och det är arbetsgivaren glad att slippa, säger Johan Löfling.
Han har gått igenom villkoren med alla medlemmar som har omfattats av erbjudandet. Två personer vägrade gå med på att skriva under avtalet med företaget.
- De har sina jobb kvar i dag.
Förhandlingssitsen för de fackliga företrädarna sätts ur spel när företaget väljer att vända sig direkt till de anställda.
- Jag gissar att en tredjedel av dem som skrev under har stått i kö för det här. Det kan vara så att det passar en del alldeles utmärkt. Jag kan ju inte lova medlemmarna att en övertalighetsförhandling ger bättre villkor. Då anser många att det är bättre att ha en garanterad inkomst en tid framöver, säger Johan Löfling.
Saab har runt 4 500 anställda på flygsidan i dag. Det är drygt 1 500 färre än för femton år sedan. Johan Löfling tror att det kommer att vara lugnt ett par år framåt.
- Men vi måste få in nya jobb. Lite mer exportorder på Gripen skulle sitta fint.

LINDA SVENSSON
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.