Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Miljödom leder till neddragningar i Boliden

Boliden planerar att näst intill halvera sin gruvbrytning i Västerbotten nästa år på grund av en miljödom.
Publicerad 9 maj 2006, kl 12:00
- Hela gruvnäringen är hotad om miljödomstolen tar den här typen av hänsyn, säger Alf Lindén, Sifklubbens ordförande på Boliden.
Han förhandlar nu för de Sifmedlemmar som varslats om uppsägning som en direkt följd av Miljödomstolens dom tidigare i våras.
Totalt ska 51 jobb bort då Boliden nu beslutat börja dra ned på produktionen.
Bakgrunden är att gruvbolagets nuvarande dammar, där den restprodukt som uppstår vid anrikningen av malmen slutförvaras, snart är fulla.
För att fortsätta produktionen på dagens nivåer, där man årligen bryter 1,6 till 1,7 miljoner ton malm, behöver Boliden en ny deponeringsanläggning senast 2009.
De senaste åren har gruvbolaget därför undersökt olika möjligheter att förvara ytterligare avfall.
Den man till sist fastnade för, sedan man enligt Alf Lindén vägt in både ekonomiska och miljömässiga faktorer, var att bygga en 20 meter hög damm nedanför en nuvarande, vid en å med utflöde i Skellefteåälven.
Men sedan de närboende protesterat beslöt Miljödomstolen stoppa planerna. Bland annat med hänsyn till den oro som de boende känner inför följderna av ett dammhaveri.
- Vi förstår att de boende har synpunkter men är överraskade över domstolens beslut. Om spelreglerna ser ut så här så har gruvnäringen ingen framtid. En viss miljöpåverkan kommer vi aldrig ifrån, säger Alf Lindén.
- Och även om vi tjänar enorma pengar just nu måste vår verksamhet vara anpassad till den internationella marknaden. Vi är ändå bäst i världen vad gäller miljön men kan inte trolla med knäna.
Boliden har överklagat till Miljööverdomstolen. Sedan facken på Boliden i ett brev bett om en skyndsam behandling har man nu fått besked om att målet prioriteras och behandlas i höst.
Boliden har själv uppgett att merkostnaden för att anlägga en annan damm är tjugo miljoner kronor, vilket miljödomstolen tycker är en rimlig kostnad.
Det är inte kostnaden utan tidsaspekten som är problemet, förklarar Alf Lindén.
- I bästa fall, om domen ändras, kommer dammen ändå att bli två år försenad. Därför måste vi från och med nästa år kraftigt reducera produktionen för att inte fylla våra dammar innan dess.
Det innebär att långt fler kommer att drabbas, både bland Bolidens många entreprenörer och anställda.
- Vi tror att det varsel som nu lagts bara är ett första steg, säger Alf Lindén.
Hans värsta scenario är att också miljööverdomstolen anser att gruvbolaget måste hitta en annan lösning.
- Det skulle betyda ytterligare flera års försening, med mängder av nytt pappersarbete och en miljöprövning.
Alf Lindén är kritisk till systemet:
- Det har tagit oss fem, sex år att få fram det här alternativet och det har inneburit metervis med dokument. Det här är inte hållbart, vi måste få till snabbare beslutsprocesser.
Bolidenkoncernen har cirka 4 500 anställda. I Sverige strax under 3 000, varav cirka 650 i Bolidenområdet.

ANITA TÄPP












Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.