Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nordbor är lyckliga

Norrmän, svenskar, finnar och danskar är överlag nöjda med tillvaron. Annat är det för invånarna i forna öststater. Det visar en undersökning som Eurofound gjort.
Linda Svensson Publicerad 24 november 2008, kl 14:41

Eurofound är ett samarbete mellan arbetsmarknadens parter och regeringarna i EU. För andra gången har de gjort en undersökning kallad European quality of life survey. Rapporten i dess helhet kommer att publiceras under våren.

35 000 personer i EU och de tre kandidatländerna Kroatien, Makedonien och Turkiet samt Norge har intervjuats för att Eurofound ska få en bild av hur vi mår.

Föga överraskande har man funnit ett starkt samband mellan inkomst, hälsa, utbildningsnivå och graden av lycka och tillfredsställelse. Samtidigt uppger nästan hälften av de tillfrågade att de flera gånger i månaden är så trötta efter arbetet att de inte orkar ta itu med hushållsarbete.

55 procent av EU:s medborgare ser optimistiskt på framtiden, 75 procent gör det i de nordiska länderna.

Undersökningen etablerar också den gamla sanningen att kvinnor står för merparten av hemarbetet. I snitt lägger kvinnor i EU 33 timmar i veckan på att ta hand om och uppfostra barnen. Männen lägger 18 timmar. Dessutom ägnar kvinnorna 18 timmar åt matlagning och andra hushållssysslor, medan männen avsätter tio timmar på dylika göromål.

Eurofound har också frågat huruvida man litar på andra. Också där ligger de nordiska länderna samt Nederländerna i topp. Cypern och Makedonien är minst benägna att lita på andra. 

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.