Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nya turordningsregler före nyår?

Fortlöpande kompetensutveckling och omställningsstöd även för dem som sägs upp på grund av ohälsa, men också nya turordningsregler där kompetensen får större betydelse vid neddragningar än i dag. Det kan bli delar av det nya omställningsavtal som PTK och Svenskt Näringsliv förhandlar om just nu.
Niklas Hallstedt Publicerad 12 november 2013, kl 14:32

Efter att ha lagts på is i december i fjol tog förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal fart igen för några veckor sedan. Förhoppningen är att de ska vara i hamn före årsskiftet.

- Tidsrymden det handlar om är fram till årsskiftet någon gång. Men då får man inte glömma att vi hållit på ett tag med frågorna, så de är inte nya. Det har varit en lång process, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef och ordförande för PTK:s förhandlingschefsgrupp.

PTK:s syfte med ett nytt omställningsavtal är dels att förbättra omställningsmöjligheterna för visstidsanställda och personer som sägs upp på grund av ohälsa. Dels vill man skapa förutsättningar till en fortlöpande kompetensutveckling för tjänstemän under hela arbetslivet.

Svenskt Näringsliv vill å sin sida få till nya turordningsregler där kompetensen, inte hur länge man arbetat, blir avgörande för vem som får behålla jobbet när företaget drar ned. Detta har PTK sagt sig vara villiga att diskutera, även om de poängterar att anställningstiden ska vara en viktig faktor också i fortsättningen.

Under den senaste tiden har Niklas Hjert tillsammans med PTK:s och Unionens ordförande Cecilia Fahlberg träffat flera företrädare för regeringen.

- Ska förhandlingen gå i lås krävs det att regeringen understödjer den. Vi kan inte som parter bära hela bördan för att se till att tjänstemännen får tillgång till kompetensutveckling under yrkeslivet. Regeringen måste vara med och se till att det finns ett bra utbud och finansieringsmöjligheter, alltså förbättra studiemedelssystemet så att det öppnar för studier senare i livet, säger Niklas Hjert.

Men synen på statens inblandning är dubbel.  För att undvika att politiker går in och lagstiftar gäller att komma framåt av egen kraft, poängterar Niklas Hjert.

- Från Unionen och PTK:s sida anser ju vi att det här är parternas frågor, men vi vet samtidigt att det är hett politiskt. Om vi som parter inte förmår visa att det är vi som utvecklar de här frågorna är risken är stor att det finns andra som är sugna.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.