Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nynäshamn modell för Sif när Bahco lägger ner

Jobben försvinner för ett 50-tal tjänstemän när Bahco lägger ner sin produktion av verktyg i Enköping. Men facken vet ännu inte i vilken mån deras medlemmar drabbas. <br />
Publicerad 16 mars 2006, kl 12:00
- Än har inte företagsledningen tagit det formella beslutet. Till dess vet vi ingenting och kan inte heller agera. Vi är bakbundna, säger Barbro Pettersson.
Hon är klubbordförande för 45 Sifmedlemmar på Bahco, av vilka flertalet nu riskerar att förlora jobbet när tillverkningen i Enköping läggs ner och flyttar utomlands.
Försäljningskontoret och ledningskontoret blir dock kvar vilket räddar jobben åt ett 70-tal tjänstemän.
Men styrelsen på Bahco inväntar löntagarkonsultens rapport i vecka 14. Först därefter kommer beslut om nedläggning och förhandlingar kan påbörjas.
Produktionen i Enköping är lönsam, men protesterna mot den väntade nedläggningen har trots detta hittills varit lama.
Barbro Pettersson har undersökt om EU-bidrag ligger till grund för flytten. Men hon konstaterar att produktionen ska flytta till redan befintliga anläggningar i Spanien och Argentina, och ske med på plats befintlig personalstyrka. Då är det heller inte fråga om EU-bidrag, säger hon.
Vissa förberedelser har dock Sifklubben vidtagit. Man har bland annat gjort studiebesök i Nynäshamn för att studera den modell som utarbetades i samband med Ericssons nedläggning.
Där hittade man fungerande former för samarbete med Trygghetsrådet och i dag har många före detta tjänstemän på Ericsson hittat ny sysselsättning.
Inför kommande förhandlingar med Bahco säger Barbro Pettersson att principen sist in - först ut ska gälla.
- Vi går in i förhandlingar med de förutsättningar. Men sedan kan det bli förändringar. Det finns ju tjänstemän som är specialiserade mot produktionen när det inte finns någon produktion kvar så måste de vara beredda på att lära sig något nytt, säger Barbro Pettersson.

THOMAS HELDMARK


Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.