Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nytt bolag upprör Pågensäljare

Först kallade man till förhandling. Dagen efter gick Pågen ut i media och berättade om sina planer på ett eget distributionsbolag. Sist av alla blev facket informerade.
- Vi är starkt kritiska till att man kör över facket på det här sättet, säger Mikael Hernström, ordförande i Pågensäljarnas Unionenklubb.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 28 september 2009, kl 13:27

Under veckan som gått har det dagligen ringt ett 50-tal oroliga medlemmar till Mikael Hernström. Samtalen har handlat om Pågen och dess planer på att bilda ett eget distributionsbolag.

- De anställda är chockade och oroliga över hur de nya planerna kommer att påverka deras jobb, säger Mikael Hernström.

De gångna åren har företagsledningen och fackförbunden haft flera kontroverser. Senast 2007 varslade facket om strejk då företaget ville säga upp 400 säljare och återanställa dem med nya och sämre arbetsvillkor. På Pågen menar man dock att ledningen denna gång varit generös med information och att de nya planerna inte ska påverka anställningsvillkoren.

- Vi gick ut i ett tidigt skede och berättade om våra planer både på intranätet och via brev. Tanken är att alla medarbetare ska lyftas ur sin nuvarande anställning och in i det nya bolaget utan att anställningsvillkoren påverkas, säger Pågens Vd Peter Bruun. 

Anledningen till att starta ett eget bolag säger företaget är miljötänk och effektivitet.

- Vi kör färre bilar med mer bröd vilket blir både effektivare och mer miljövänligt, säger Peter Bruun.

Sammanlagt påverkas cirka 450 anställda inom försäljningsverksamheten. Under veckan som kommer ska fyra fackförbund inklusive Unionen gå igenom Pågens planer och göra en konsekvensanalys.

- Pågen skulle gjort en konsekvensanalys och mbl-förhandlat redan innan de gick ut i media. Nu får vi börja från början, säger Mikael Hernström.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.