Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Personalchefer frestar fel

Vad som utmärker drömjobbet skiljer sig åt beroende på vem man frågar. Medan arbetsgivare lockar med god arbetsmiljö och sunda företagsvärderingar, vill potentiella medarbetare ha en bra chef och hög lön.
Linnea Andersson Publicerad 11 november 2013, kl 11:18

God arbetsmiljö finns inte ens med på arbetstagarnas fem-i-topp över vilka lockbeten de nappar på vid rekrytering. Anställda är inte särkskilt intresserade av ansvar, något som personalcheferna ändå försöker fresta med. Det visar en undersökning från ett bemanningsföretag, som fått svar från 1 000 tjänstemän och 500 personalchefer.

Cheferna och medarbetarna verkar dock vara överrens om att utvecklande arbetsuppgifter gör en tjänst attraktiv. Arbetsgivarna försöker även locka med uppskattning och bra chefer, men inte i så stor utsträckning som de som söker tjänsten skulle önska.  

När det gäller vad som får oss att vilja behålla en tjänst är de sociala aspekterna viktiga. Det som avgör är enligt de anställda själva att ha en bra chef, få erkänsla och uppskattning samt utvecklande arbetsuppgifter och kollegor man trivs med. Kvinnor vill i högre grad ha trevliga kollegor än män, som i stället prioriterar lön och förmåner högre än kvinnor.

Fakta

Personalcheferna lockar med:

1. Utvecklande arbetsuppgifter

2. Bra arbetsmiljö

3. Företagets värderingar

4. Bra chef, erkänsla och uppskattning

5. Ansvar

Arbetstagarna vill ha:

1. Utvecklande arbetsuppgifter

2. Lön och förmåner

3. Bra chef, erkänsla och uppskattning

4. Flexibla arbetstider

5. Trevliga kollegor

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.