Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Peter Roth jobbar för freden

För tre år sedan gick Peter Roth på en föreläsning om följeslagare. I mars åker han själv ned till Israel och Palestina för att stödja de krafter som jobbar för freden.
- Det känns bra att kunna bidra med någonting, säger han.
Lina Jonsson Publicerad 12 februari 2010, kl 10:38

Det ekumeniska följeslagarprogrammet startades i början av 2002. Initiativet kom efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Man behövde hjälp med att få befolkningen att känna sig trygg i vardagen. Militären och fredsstyrkorna gjorde mycket gott men hade inte tid och resurser att till exempel följa utsatta barn till skolan eller övervaka vägspärrar.

I Sverige gick ett tiotal kyrkor, samfund och organisationer samman och med Sveriges Kristna råd som huvudman kunde de första följeslagarna sändas ut under hösten 2002.

I mars åker grupp nummer 35 med sex personer, däribland Peter Roth.

- Vi är en salig blandning människor. Jag tror att den yngsta är 22 år och den äldsta 70 år. Det är jätteroligt. Människor är komplexa och jag tror att vi tillför något allihop, säger han. 

Tanken med följeslagarprogrammet är att de som tredje part ska ha en skyddande och dämpande effekt i den konflikt som råder mellan Israel och Palestina. Man slår följe med organisationer och verksamheter på plats och verkar för freden.

- Arbetsuppgifterna kan variera mycket. Man kan till exempel bli utstationerad vid en vägspärr för att se till att de som måste passera inte blir attackerade eller kränkta. Andra närvarar i byar som tidigare blivit utsatta för våld från starkt religiöst motiverade bosättare, säger Peter Roth.

Exakt var Peter Roth blir utstationerad vet han inte än. Alternativen är Jerusalem, Betlehem, Hebron, Tulkarem, Yanoun eller Jayyous Sammanlagt blir han borta i tre månader.

- Det är spännande att inte veta var man hamnar men jag känner mig ändå trygg. Vi har förberett oss mycket på hur vi ska agera i olika situationer och om det uppstår konflikter, säger Peter Roth.

I princip gäller reglerna "observera, gå undan och rapportera".

- Vi är inga mänskliga sköldar och ska inte välja sida i stridigheterna, men vi tar ställning för den internationella folkrätten och rapporterar om det sker övergrepp mot denna.

Efter hemkomsten till Sverige kommer Peter Roth att hålla föreläsningar och seminarier på temat följeslagare, precis som personen han själv gick och lyssnande på för tre år sedan.

- Det knyter ihop säcken på något vis. Jag hoppas att resan ska ge mig vänner för livet, nya erfarenheter men framförallt att jag gör någon nytta och bidrar till utvecklingen i Israel och Palestina, säger Peter Roth.

Läs mer om följeslagarprogrammet på: www.skr.org/seappi

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.