Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Regeringen lovar mer pengar till fas 3

Efter Arbetsförmedlingens nödsignaler om ebb i fas 3-kassan har regeringen utlovat mer pengar under 2013, så att ingen arbetssökande ska behöva komma i kläm.
Johanna Rovira Publicerad 25 oktober 2013, kl 08:58

I slutet av förra veckan skickades en begäran till regeringen om att utbildningspengarna i fas 3 höjs med 18 miljoner till 146 miljoner så snart som möjligt. Annars blir förmedlingen tvungen att omedelbart avbryta samtliga pågående programinsatser enligt generaldirektören Clas Olsson

I går torsdag kom beskedet att förmedlingen får pengarna.

"Det är viktigt att inga enskilda arbetssökande kommer i kläm. Det hade blivit följden om ramen inte höjts och Arbetsförmedlingen skulle behövt avbryta samtliga pågående programinsatser. Det är däremot viktigt att komma ihåg att grunden är att programinsatser ska ges tidigare än i sysselsättningsfasen" säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande. 

Men arbetsförmedlingen hade dragit i bromsen redan innan beskedet från regeringen.

- Oavsett hur det går med hemställan så får vi styra ner volymerna. Det blir inte tvärstopp men en restriktiv hantering, sade Clas Olsson, generaldirektör på Arbetsförmedlingen dagen innan beslutet kom.

Anledningen att äskandet om mer pengar kom så pang på, beror enligt Clas Olsson på den turbulens som rådde på Arbetsförmedlingen i augusti och september.

- Vi uppmärksammade detta redan i vår prognos i juli, men trodde att vi skulle klara det ändå. Felet är att vi inte haft ögon på det här tillräckligt noga, säger Clas Olsson.

Pengarna kommer dock med ett villkor: Regeringen vill veta vad Arbetsförmedlingen gjort och tänker göra för att budgetramen inte ska spricka igen. 

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.