Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så går du in i väggen

Det finns två kategorier av arbetstagare: De som har gått in i väggen och de som ännu inte gjort det. Hör du till dem som vill göra ditt bästa för att lyckas? Kollega.se bjuder på några användbara tips.
Susie Edlarsson Hjort Publicerad 9 januari 2009, kl 14:33
Så går du in i väggen

Vad beror det på att vissa människor påverkas mer negativt av stress än andra? Och hur kan det komma sig att en del verkar tåla hur stora arbetsmängder som helst? Antingen du vill jobba på en säker undergång eller försöka hålla dig flytande finns det några saker du bör reflektera över.

Det första är hur du känner dig när du kommer till jobbet varje morgon. Är du pigg och utvilad eller utmattad efter en sömnlös natts ältande av kvartalssiffrorna? Om du har svårt att släppa tankarna på jobbet när du är hemma och inte kan koncentrera dig på något annat än den växande tvätthögen och barnens skolgång när du är på jobbet, är det ett tidigt tecken på att avståndet till väggen håller på att minska.

Känner du dessutom att omgivningens krav ständigt ökar samtidigt som ditt inflytande och din förmåga att påverka blir allt mindre, och att du får dåligt samvete så fort du försöker göra något trevligt för din egen skull - ja då befinner du dig ytterligare ett steg närmare.

Ett säkert sätt att nå ända fram är att se till att du inte får någon tid över för fysisk träning eller hinner umgås med familj och vänner. Du bör dessutom göra allt för att undvika nöjesläsning och gå på bio, teater eller restaurang. En pålitlig metod brukar också vara att aldrig säga nej till nya uppdrag. Hoppa gärna över lunchen och ta en extra kopp kaffe istället. Hjärtklappningen, magkatarren och det begynnande tunnelseendet vänjer du dig snart vid.

När du väl har semester och är ledig finns ytterligare några oslagbara sätt: Ta med några av de där arbetsrapporterna du inte hann läsa under året. Och glöm inte att kolla mejlen. Helst varje dag. Om din arbetsgivare betalar din mobiltelefon kan du ju också erbjuda dig att ta hand om joursamtalen. Allt för att du inte ska behöva släppa tankarna på jobbet.

Om du, trots ihärdiga och långvariga försök, ännu inte har drabbats av det obetvingliga motstånd som väggen bjuder, är du ändå värd att gratulera. Det är nämligen ingen särskilt angenäm erfarenhet säger de som vet. De vet också vad man ska göra för att inte komma för nära.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.