Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så klarar du uppsägningen

Uppsagd? Det behöver inte bli en katastrof. Tvärtemot vad man kan tro finns det faktiskt företag som rekryterar.
Linda Svensson Publicerad 9 april 2009, kl 10:37
Använd dina nätverk, tipsar Eva Schmidinger på TRR.

Många som blir av med jobbet förlorar samtidigt en del av sin identitet och sin självkänsla. Det gäller kanske särskilt dem som inte var beredda på det. En gammal trotjänare som tvingas gå efter 30 år för att lämna plats åt yngre kan ha svårt att värja sig mot bitterheten. Det är naturligt.

Eva Schmidinger jobbar som rådgivare på TRR Trygghetsrådet i Västerås. Hon råder den som mår dåligt efter en uppsägning att låta bli att söka jobb under en tid.

- Man måste landa i uppsägningen först. Om man söker jobb när man mår som sämst ger man i regel inget bra intryck, och då bränner man många skepp. Särskilt i en liten stad där nätverken är tajta.

En kris kan ta olika lång tid att komma ur för olika människor. Men någonstans måste man dra gränsen, också för sig själv, menar Eva Schmidinger.

- Man ska inte blunda för att det kan vara tungt och jobbigt. Men så småningom måste man jobba med att flytta fokus, plocka upp det goda i situationen. Det finns alltid möjligheter, även om de är små. Väljer jag att fokusera på bekymren så dyker de upp. Till viss del väljer jag hur det ska sluta genom mitt förhållningssätt.

Och kom ihåg, manar Eva Schmidinger, det finns ingen bortre gräns efter vilken det blir omöjligt att få nytt jobb.

- Nej, det finns inget bäst före-datum. Det gäller att hålla gnistan uppe. Jag hade en klient som hade varit arbetslös i sju år när hon fick ett nytt jobb. Hon blev visserligen uppsagd från det nya jobbet, men hon hade lärt sig att hon ändå kan få ett jobb. Det är aldrig för sent!

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.