Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Så vässar du ditt CV

Tro inte att du kommer undan med ett enda cv för alla jobb du vill ha. Nej, visa i stället att just du är rätt person genom att skräddarsy ansökan för varje tjänst söker.
Linnea Andersson Publicerad 6 november 2012, kl 09:15

Att skriva cv kan skapa både osäkerhet och förvirring. Vad kan jag? Ska jag ha foto? Är mitt gymnasiebetyg intressant? Oavsett vilket jobb du söker är det viktigt att veta lite om vad företaget eller organisationen letar efter. Ta reda på det du kan om tjänsten i platsannonsen och sök information om arbetsgivaren innan du börjar skriva. Ett sätt kan vara att ta kontakt med den lokala fackklubben på arbetsplatsen, eller så kanske du känner någon som redan jobbar där.

- Man ska alltid anpassa sitt cv efter varje sökt jobb. Det är lätt att man skriver ett standard-cv i hopp om att det ska ge resultat, men meningen är ju att matcha din ansökan med det sökta jobbet. Visa att för just de här arbetsuppgifterna är jag en toppenkandidat, säger Carina Andersson, karriärcoach på Unionen Värmland.

Det är också viktigt att sålla bland allt du hittills hunnit med i livet. Kanske ska du trycka på en fortbildning eller kurs du gått senaste åren, hellre än det du läste i gymnasiet. En intern utbildning på ditt senaste jobb visar att du utvecklats, även om du varit på samma ställe i tio år.

Ett annat misstag kan vara att ha en jättestor bild på sig själv som täcker halva förstasidan, frågan är vad du vill signalera med det. Att ha en bild kan vara en fördel, men lägg inte för stort fokus på det. 

- Den vanligaste frågan jag får är om man ska ha med foto eller inte, naturligtvis är det upp till var och en men jag tror inte att det är det mest primära. En bild säger ju mer än tusen ord så naturligtvis kan ögat fånga en bild och tycka att du ser intressant ut, men lägg hellre tid på en snygg och bra profil.

Som Unionenmedlem kan du få hjälp av en karriärcoach att förbättra ditt cv.

Fakta

  • Anpassa ditt cv efter varje tjänst du söker
  • Kolla efter nyckelord i annonsen - vilka egenskaper krävs för tjänsten?
  • Ha en tydlig profil eller en sammanfattning i inledningen av ditt cv
  • Gå inte för långt tillbaka i tiden, tio år brukar räcka
  • Våga korta ner och ta bort irrelevant information
  • Ta med ideella engagemang och uppdrag vid sidan om jobb och studier (Men tänk på att allt du gör på fritiden kanske inte är ämnat för blivande chefens ögon och öron)
  • Fokusera på innehållet i stället för ett foto
  • Det senaste du gjort är det mest väsentliga
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.