Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saab Bofors laddar för nya uppsägningar

I höst är det dags för omgång två av det varsel som lades för drygt ett år sedan. Nu ska hundratalet tjänstemän bort.<br />
Publicerad 7 augusti 2006, kl 12:00
Före sommaren meddelade ledningen för Saab Bofors Dynamics att 115 tjänstemän ska sägas upp. Varslet, som kom redan våren 2005, är en konsekvens av att det dels inte ligger några stora ordrar, dels att flera stora projekt nu avslutas.
- Det är mycket oro i organisationen. Personalen ser att man har mycket att göra i dag. Men företaget vill agera nu, säger Sifklubbens ordförande i Karlskoga, Ulla-Karin Fredlund.
Förra året sades 250 personer upp i Karlskoga och Linköping. Då ville klubben att man såg över antalet konsulter verksamma i företaget. Men det har inte lett till att de blivit färre.
- Företaget vill inte nyanställa, och eftersom vi har stor beläggning fortfarande så måste man ta in konsulter. Som facklig representant kan man känna att de var lite för snabba att säga upp, men som det såg ut i det läget kunde företaget inte veta att det skulle bli så, säger Ulla-Karin Fredlund.
Det är först i september, när nya beläggningssiffror kommer, som man vet exakt hur många uppsägningar det blir fråga om, och vilka uppgörelser som kan träffas. I den förra omgången var det bara två personer i Karlskoga som fick avgångspension. På Saab i Linköping har man etablerat Verktygslådan, där den som riskerar att sägas upp får hjälp av bland annat TRR Trygghetsrådet att hitta nytt jobb, utbildning eller starta eget.
Saab Bofors Dynamics, och dessförinnan Celsius och Bofors, har stor erfarenhet av neddragningar. Verksamheten vilar tungt på det svenska försvarets beställningar av materiel.
- Man hoppas hela tiden att det ska vara sista gången, att det ska bli lugn och ro någon gång, säger Ulla-Karin Fredlund.

LINDA SVENSSON
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.