Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sågverksanställda utan ersättning

Av de cirka 60 anställda på Seskarösågen utanför Haparanda tvingas över 40 att sluta utan ersättning. Men än är inte striden över. Facken begär nu skadestånd för mbl-brott.
Niklas Hallstedt Publicerad 2 juli 2008, kl 12:27

Den sista juni sågades den sista stocken på Seskarö utanför Haparanda. Tolv anställda erbjuds pension och ytterligare sju ett mindre avgångsvederlag. De övriga får varken pengar eller annan hjälp av sågens ägare Setra.

Unionen har två medlemmar på Seskarö, varav den ene fått en pensionslösning.

Tillsammans med Ledarna och Skogs- och träfacket har man nu kommit överens om att inleda förhandlingar om mbl-brott.

- Företaget har gått ut på olika forum och meddelat att sågen ska läggas ned innan man förhandlat om saken, berättar Karin Pedersen, Unionens klubbordförande på Setras norra enhet.

- Vi tycker att man måste ha ett sådant diskussionsklimat. Det är viktigt att man har dialogen först och att lyssna på arbetstagarna, annars blir facket ett rundningsmärke.

Norrbottens-Kuriren uppger att facken planerar att stämma Setra på miljonbelopp. Enligt Karin Pedersen har man dock ännu inte diskuterat några summor. Innan ärendet hamnar i domstol ska först lokala och centrala förhandlingar genomföras.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.