Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifordförande stödjer Electroluxstrejken

Strejken vid Electroluxägda AEG i Nürnberg fortsätter och i morgon väntas en ny strejk.<br />- Jag anser de gör rätt, mot bakgrund av ledningens agerande mot alla fabriker, säger Gyula Math, Sifs ordförande vid Electrolux i Torsvik, som också hotas av nedläggning.<br />
Publicerad 26 januari 2006, kl 12:00
När drygt 1700 anställda vid AEG-fabriken i Nürnberg i fredags gick ut i strejk var det i protest mot beslutet att flytta produktionen till Polen.
Sedan koncernledningens planer blivit kända i somras erbjöd sig IG Metall förgäves att sänka lönerna i Nürnberg.
Fackets strategi har sedan varit att försöka göra det olönsamt med en flytt, bland annat genom att tvinga fram förmånliga avgångsvederlag.
IG Metall kräver även ersättningsjobb.
Vid samma tillfälle som nedläggningen i Nürnberg spikades presenterade koncernledningen ett förslag att flytta delar av produktionen i småländska Torsvik till Polen. Det hotar cirka tvåhundra jobb.
Sedan dess har facken kopplat in en löntagarkonsult som lämnar sin rapport i slutet av mars. Den 24 april ska koncernledningen ta beslut om Torsviksfabrikens framtid.
Gyula Math, som också är koncernfackets ordförande, anser de strejkande kollegorna i Tyskland gör rätt.
- Ledningen har varken velat investera i fabrikerna här i Sverige eller i Tyskland under många år, trots att vi talat om att det är nödvändigt. Vi har kämpat på för att få till en bättre ekonomi ändå. Men det känns som man aldrig velat ge oss en chans, säger Gyula Math.
- Även om man inte kan påstå att det är så kan man ändå misstänka att ledningen haft en långsiktig strategi; att kunna flytta jobben till låglöneländer med argumentet att vi inte är tillräckligt lönsamma.
Gyula Math har inte fått någon förfrågan om stöd från det tyska facket.
- I så fall har den gjorts till någon längre upp i förbundets hierarki, säger han.
Ingen inom Sif på central nivå vill ge någon kommentar.
Strejken i Nürnberg kommer troligen att utvidgas i morgon bitti då IG Metall beslutat om en strejk vid AEG:s logistikbolag i samma stad.
Den konflikten handlar om att företaget vill sänka lönerna för de anställda och får enligt Svenska Dagbladet till följd att flera tyska lager blockeras och att leveransen av tusentals hushållsmaskiner förhindras.

ANITA TÄPP



Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.