Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifs strejkvarsel avblåst

Sent i går kväll kom förbundet och arbetsgivarna inom Almega Utveckling och tjänster överens om ett nytt treårigt avtal. Därmed blir det ingen strejk på torsdag.
Publicerad 21 maj 2007, kl 12:00
Orsaken till konflikten var att man var oenig om hur löneutrymmet ska fördelas.
Sif vägrade gå med på arbetsgivarnas krav om att själva få bestämma hur lönerna ska fördelas på olika arbetsplatser inom samma företag.
Det skulle kunna innebära att anställda på vissa arbetsplatser fick mycket mindre del av löneutrymmet än andra, utan att själva kunna påverka det.
Sedan medlarna gripit in har nu parterna gått med på att det i stället inrättas en lönenämnd som i sista hand får avgöra hur lönerna ska fördelas.
I och med det kommer inte Sif att vidta de tidigare aviserade konfliktåtgärderna på bland annat Svensk bilprovning som skulle trätt i kraft på torsdag den 24 maj.
Det nya avtalet innebär 10,2 procent under en treårsperiod, med höjningar på 3,2, 2,6 och 2,9 procent.
En lönerevisionsmodell, med regler om löneöversyn, ska garantera ett påslag på minst 0,5 procent per år om man inte kommer överens om något annat på lokal nivå.
- Helt avgörande, och orsak till att vi nu skriver på ett avtal, är att vi är säkra på att våra medlemmar nu har en chans att påverka sin löneutveckling, kommenterar Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.

ANITA TÄPP
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.