Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Skäms inte för dina misstag!

Att berätta öppet om en motgång sitter långt inne. Få chefer vill lämna den blottan.
- Det handlar om skam. I vår kultur pratar vi inte om misslyckanden, säger Kerstin Englund, som är coach på Unionen.
Jonas Fréden Publicerad 1 november 2010, kl 12:41

Fått sparken? Gjort konkurs? Tagit kostsamma felbeslut?
Om det här stämmer på dig så är du inte ensam. Skrapar man på ytan har de flesta av oss tagit ordentliga felbeslut.

- Självklart händer det att saker inte går som man vill, det är inte mer än mänskligt. Och man kan inte lyckas ordentligt om man inte vågar misslyckas. Ändå brukar vi låtsas som ingenting när något går snett, säger Kerstin Englund.

Man kan bläddra länge bland tidningarnas ekonomisidor utan att hitta en enda chef som berättar om en felbedömning. Och när Position ringer runt och försöker få tala med chefer om gamla tabbar, ja då blir tystnaden öronbedövande.

- Få klarar att berätta, ens när det gått en tid, säger Kerstin Englund.

Som coach träffar hon ofta människor som tvingats gå från sina jobb. Det kan hända vem som helst, ändå skäms man, enligt Kerstin Englund, som själv fick sluta som ekonomichef för ett antal år sedan, men rätt snart bestämde sig för att vara öppen med det.

- Att hålla tyst om motgångar och misstag förhindrar bearbetning och lärdomar, säger hon.

Man får försöka smälta det som hänt så gott det går. Med lite perspektiv på händelsen kan man se om man själv hade någon skuld i det hela. Kanske var man inte världens bästa person på den positionen, just då.

För henne själv gick det bra: Hon bytte bransch och blev karriärcoach i stället.

- Jag passar faktiskt bättre för det här jobbet. Att sluta som ekonomichef var jobbigt, men det ledde till något gott, säger hon.

I hennes nya jobb är motgången en tillgång.

- Absolut! När jag möter andra som fått sluta är det förstås en fördel att ha varit med om det själv.

Björn Söderberg startade företag i Nepal och gjorde fel han ångrar än.

Han ville ut och se världen - och förbättra den. Han åkte till Nepal, upptäckte hopplösheten och miljöförstöringen i bergsparadiset och startade ett återvinningsföretag som samlade papper och gjorde julkort. I dag, tio år senare, har han tre företag och 35 anställda. Det är en framgångssaga han har berättat många gånger som populär föredragshållare. Men allt har inte gått bra...

 Ett ordentligt misstag var att skaffa kontor i ett hus i Katmandu där det också fanns en bordell, vilket gjorde det mycket svårt att anställa kvinnor. Deras rykte förstördes bara de gick in i huset.

- Så det var ju inte så lyckat. Och då hade jag ändå sett skylten "massage institute" i entrén i ett par månader utan att fatta, säger Björn Söderberg, som till slut tvingades köpa ut "institutet" och ta över deras lokal.

Men ett annat misstag var värre: Björn Söderberg anställde tidigt Jogindra, en kille som bott på gatan i hela sitt liv och använt droger. Det borde kanske ha varit en varningsklocka, men Jogindra var smart och drivande. Han jobbade så hårt och mycket att Björn Söderberg fick skicka hem honom på kvällarna.

- Allt var bra till en dag när Jogindra kom in på kontoret och skrek att jag lurat honom på pengar och att han måste få mer i lön. Jag fattade ingenting, säger Björn Söderberg, som tvingades säga upp Jogindra.

Det tog ett tag innan Björn Söderberg insåg vad som hänt. Företaget hade gått över till månadslön ungefär samtidigt som Jogindra blev underlig. Innan dess fick alla lön en gång i veckan.

- Månadslön, det har man ju i Sverige, det skulle vi också ha, tänkte jag naivt. Men nu fick Jogindra mer pengar på en gång än han någonsin haft. Och då hade han råd med droger igen. Och drogerna förstörde honom, säger Björn Söderberg.

- Jogindra hamnade på gatan igen, för att jag gav honom månadslön. Det känns hårt.

Björn tycker att misslyckanden inte går att undvika.

- Det är klart man misslyckas. Av tio försök blir sju dåliga och tre bra. Annars är man för feg, brukar jag säga.

Jörgen Petersson, som nu tränar Linköping i damallsvenskan, minns många misstag.

Få chefer har sämre anställningstrygghet än fotbollstränare. Några dåliga matcher och det kan vara good-bye direkt.

Jörgen Petersson är en erkänd tränare. Men självklart har han tagit taktiska felbeslut. Och självklart har han värvat fel spelare.

- Det har hänt att mitt lag förlorat fyra-fem matcher på raken. Då får man inte tappa riktningen och börja svaja, ändra taktik och byta ut sju spelare... Då verkar det bara som om man inte tror på sin vision, säger han.

Man får göra något annorlunda. Som att våga träna mindre, inte nödvändigtvis mer. Och jobba vidare för att bli bättre.

Jörgen Petersson har haft en svår period rätt nyligen. Han var tränare för Malmös damer förra säsongen, men var inte överens med klubbens styrelse och sponsorer om målet för klubben.

- Jag ansåg att vi efter en mängd skador inte hade material för den målsättning ägaren satt upp, att vinna allsvenskan. Klubben borde ha reviderat ner det efter skadorna.

Det slutade med att Jörgen Petersson bytte klubb när kontraktet gick ut.

Misstag gör man, säger han.

- Det gäller bara att ta det och gå vidare.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.