Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Skepsis inför partiernas jobbsatsningar

Varken regeringen eller oppositionen har en tillräckligt jobbskapande politik, anser Urban Bäckström, avgående vd för Svenskt Näringsliv, efter presentationerna av partiernas budgetförslag.
Gabriella Westberg Publicerad 3 oktober 2013, kl 17:22

- Politiker kan inte fixa jobben, men de kan fixa förutsättningarna. Men de förslag som ligger på bordet i dag åstadkommer inte speciellt många nya jobb, säger han till TT.

Socialdemokraternas förslag "osar gammal traditionell industripolitik", menar han och allianspartierna har lagt fokus på att göra folk anställningsbara genom jobbskatteavdrag och sänkningar av a-kassan. Det krävs mer än så, menar Urban Bäckström, och lyfter fram behovet av reformer av energipolitiken, skatterna och skolan.

- Det finns inga enkla lösningar. Det krävs en bred ansats med åtgärder som kompletterar varandra, säger Björn Falkenhall, senioranalytiker vid myndigheten Tillväxtanalys.

- Anställningsskyddet är svagt för tillfälligt anställda, samtidigt som reglerna för tillsvidareanställningar kan vara ett bekymmer för företag som snabbt vill öka eller minska personalstyrkan eller dess sammansättning, säger han till TT.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.