Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Skrytsamma nobbas av arbetsgivare

Visst är det viktigt att göra ett gott intryck på intervjun. Men breder du på alltför mycket riskerar jobbet att glida dig ur händerna.
Kim Engstrand Lund Publicerad 1 februari 2011, kl 14:09

Självgoda har mindre chans att lyckas bra på intervjun även om de har bäst kvalifikationer, enligt en ny avhandling. Det är den norska forskaren i psykologi, Hege Høivik Bye vid Bergenuniversitet, som bland annat frågat sig hur chefer uppfattat jobbsökande.

Så länge du inte skryter alltför mycket på intervjun är det okej att tala gott om sig själv. Men enligt Hege Høivik Bye finns då också en risk att chefen uppfattar dig som självgod och tycker att du inte passar in.

Unionens karriärcoach, Sara Åslund Campese förklarar i en mejlintervju, att det blir lättare om du söker jobb som du verkligen vill ha.

­- Det kommer helt naturligt om du pratar om något som du verkligen vill. Då slipper man "hitta på" varför man vill ha jobbet och därmed ökar chansen att göra ett bra intryck.


Hon tror att det är viktigt att hålla sig till verkligheten och utgå från sig själv när man presenterar sig.

- Om du har tillräckliga kvalifikationer för ett jobb brukar man säga att minst 50 procent av beslutet hos den potentielle arbetsgivaren grundar sig på hur bra personkemi man får. Dock har jag ingen vetenskaplig källa på det.

Hege Høivik Bye har också undersökt jobbsökande från Tyskland, Ghana, Turkiet och Norge. Det visade sig att arbetsgivare inte gör någon skillnad på varifrån man kommer. Däremot är risken större för att sökande från andra kulturer gör fel vid en intervju, eftersom de kanske inte känner till vad som uppfattas som olämpligt.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.