Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Social kompetens är ute

Den sociala kompetensens tid är förbi. Åtminstone om man ska tro en genomgång av 3 000 jobbannonser som saplo.com gjort. Nej, nu är det tävlingsinstinkt och säljarskalle arbetsgivarna vill ha.
Linda Svensson Publicerad 10 november 2009, kl 10:06

Saplo.com har gått igenom 3 000 av rekryteringssajten Monsters annonser. Jämfört med för ett år sedan är det vanligare att företagen söker kvaliteter som kan ge arbetsgivaren ekonomisk utdelning. Några ord som tagit sig upp på topp 20-listan över de vanligaste eftersökta egenskaperna i platsannonser är till exempel säljinriktad, resultatinriktad och tävlingsinriktad.

- Det ger en rätt talande bild. Det finns ett försäljningsansvar på alla i företaget. Alla måste dra sitt strå till stacken. Min slutsats är att konjunkturen påverkar, säger Stefan Rizvi, marknadschef på Monster i Skandinavien.

- Det är mer slimmade organisationer man kommer till. Min uppfattning är att man måste lösa uppgifter som ligger utanför ens egentliga kompetensområde, ofta för att många stödfunktioner har försvunnit.

Symptomatiskt för lågkonjunkturen är kanske att egenskaper som kvalitetsmedveten, ödmjuk, glad och öppen i år har fallit ur topplistan.

Detta ska dock inte avskräcka från att söka jobb där man inte uppfyller alla kriterier. En platsannons är en arbetsgivares önskelista. Att hitta någon som motsvarar alla krav kan vara svår att hitta. Då kanske det är just din ödmjukhet i kombination med din ansvarstagande attityd som gör att du får jobbet.

Fakta

De vanligaste orden i platsannonser (förra årets placering inom parentes)

  1. Strukturerad (1)
  2. Självgående (3)
  3. Prestigelös (4)
  4. Initiativrik (15)
  5. Ansvarstagande (8)
  6. Utåtriktad (6)
  7. Positiv (5)
  8. Serviceminded (7)
  9. Flexibel(9)
  10. Säljinriktad (ny)
  11. Stresstålig (2)
  12. Pedagogisk (ny)
  13. Entusiastisk (ny)
  14. Analytisk (ny)
  15. Kommunikativ (ny)
  16. Kreativ (ny)
  17. Disciplinerad (17)
  18. Resultatinriktad (ny)
  19. Noggrann (10)
  20. Tävlingsinriktad (ny)
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.