Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sony Ericsson tar över Ericssonanställda

Lagom till semestern kan de anställda vid Ericsson i Hässleholm släppa oron för jobben. Sony Ericsson tar över från 1 juli.<br />
Publicerad 16 juni 2006, kl 12:00
I april meddelade Ericsson att verksamheten, där personalen utvecklar programvara för mobiltelefoni, skulle flyttas till Linköping.
De anställda fick tidigt veta att förhandlingar pågick med flera intressenter som ville ta över både personal och lokaler.
Några varsel har därför inte lagts. Men det har ändå funnits en stark oro på företaget, enligt Jonas Jönsson i Sifklubben.
- Vi har levt med den sedan Ericsson började dra ned för flera år sedan. Förutom två neddragningar har folk också själva valt att gå och ingen har nyanställts. Det har varit en jobbig tid, säger han.
- Och innan det här beskedet kom så fanns ändå en osäkerhet. Men nu känns det förstås väldigt bra.
Som mest var man 130 anställda, i dag återstår 84. Alla kommer att erbjudas jobb på Sony Ericsson från 1 juli även om Ericssons avveckling sker successivt fram till årsskiftet.
Till Sydsvenskan säger Sony Ericssons informationsansvarige att Hässleholmskontoret blir en del av företagets utvecklingscentrum i Lund, med cirka 1800 anställda. Och att personalen i Hässleholm kommer att tillföra viktig kompetens inom främst mjukvaruutveckling.
- Vi har den kompetens som behövs för att vi ska kunna ta till oss nya saker. Men vi kommer alla att syssla med annat än vi gör i dag, säger Jonas Jönsson.
Övertagandet kan också innebära nyanställningar.
- Vi vet att Sony Ericsson såg det som väldigt positivt att vi har lokalerna så man kan expandera, säger Jonas Jönsson.
Vilka anställningsvillkor personalen får från 1 juli är ännu oklart.
- Vi har just inlett förhandlingar om det, säger Jonas Jönsson.
Sony Ericsson, ägs av Ericsson, tillsammans med japanska Sony.

ANITA TÄPP
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.