Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stämmer Systembolaget i AD

Unionens fackombud fick ingen förklaring till varför chefen för ett systembolag ville göra sig av med hennes kollega. I stället blev hon varnad och hemskickad. Kort därpå blev båda kvinnorna uppsagda.
Unionen anser att uppsägningarna saknar grund och har nu stämt arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.
Ola Rennstam Publicerad 17 juni 2008, kl 14:17
Kvinnan hade arbetat på Systembolaget i 25 år. Men i slutet av februari blev hon plötsligt inkallad till butikschefens kontor. Chefen överlämnade ett papper om att kvinnan sagts upp på grund av personliga skäl och förklarade att uppsägningen berodde på att hon saknade förtroende för företaget och chefen. Kvinnan blev chockad och överrumplad av påståendena och påpekade att de inte stämde. Butikschefen erbjöd henne då att gå hem med bibehållen lön tills man hittat en uppgörelse.

Innan kvinnan lämnade Systembolagsbutiken, som ligger i en stad i Västsverige, tog hon kontakt med Unionens fackrepresentant på arbetsplatsen och berättade vad som hänt. Senare på dagen vinkade butikschefen in fackombudet på sitt kontor. Ombudet förväntade sig en förklaring till varför ledningen ville göra sig av med hennes kollega. Men så blev det inte.

I stället konstaterade butikschefen att den fackliga representanten borde gå hem och fundera på sin framtid eftersom hon inte trivdes med den nya ledningsgruppen eller sitt arbete.
Så sent som en månad tidigare hade fackombudet, som arbetat på Systembolaget i 20 år, haft ett medarbetarsamtal med butikschefen som då inte uttryckt någon form av missnöje med henne.

Enligt Unionens jurister saknar båda uppsägningarna saklig grund. Ärendet har tidigare varit uppe i både lokal och central förhandling utan att någon uppgörelse kunnat uppnås. Nu har förbundet lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen där man kräver att uppsägningarna ogiltigförklaras och att Systembolaget döms att betala sammanlagt 300 000 kronor i skadestånd.

Patrik Ström, ordförande för Systembolagets personalförening, vill inte kommentera ärendet i dagsläget, men konstaterar att det är första gången under hans fem år som ordförande som man driver vidare ett ärende till AD. Personalföreningen har 2 500 medlemmar och kan liknas vid en koncernklubb.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.