Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stäng av jobbtelefonen i jul

Julen står för dörren. För många ett tillfälle att koppla av och koppla ned. För andra, som har svårt att hinna, är risken stor att jobbet följer med hem.
- Stäng av, koppla ned och undvik att "bara gå in och kolla mejlen", säger Unionens arbetsmiljöspecialist Martine Syrjänen Stålberg.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 20 december 2012, kl 08:10

I år kan landets anställda se fram emot en så kallad "arbetstagarjul" Tar du semester två dagar, kan du vara ledig mer än en vecka. Tar du fem dagars semester kan du se fram emot närmare två veckors vila. Men fler röda dagar innebär också färre dagar att hinna med jobbet på.

- I huvudsak är de röda dagarna endast av godo. Man behöver dem för återhämtning, tid att umgås och förbereda sig inför julstöket. Men för att kunna nå avkoppling gäller det att kunna koppla bort jobbet, slippa svara på mejl och vara tillgänglig, säger Martine Syrjänen Stålberg.

För drygt ett år sedan genomförde Unionen en enkät om hur tillgängliga tjänstemän är under sin semester. Resultatet visade att fyra av tio håller sig uppdaterade via telefon och mejl under sin ledighet. Två av tre håller sig à jour för att underlätta för kollegor, medan sex av tio är tillgängliga för att hjälpa klienter eller kunder.

- Man kan skapa en tydlighet genom att sätta mejlen och telefonen på automatsvar, men då måste man känna att det är okej att göra så, och då hamnar vi på ledningsnivå. Det är upp till arbetsgivaren att se till att de anställda jobbar på en sund arbetsplats, där man inte har utvecklat en "jobba mycket - kultur" som följer arbetstagarna ända hem till julbordet.

Martine Syrjänen Stålberg tycker att chefen har två ansvar. Dels att se till att följa reglerna i kollektivavtalet och arbetstidslagen, men också att se de anställda på ett personligt plan. Är de flitiga eller jobbar de ihjäl sig?

- Om det kommer ett mejl klockan elva på kvällen kanske man som chef ska fundera på om man satt i system att jobba sena kvällar. Och i stället för att respondera med: Vad duktig du är som jobbar så här dags, så kanske man ska ha lite uppmärksamhet på hur sunt det är att vara tillgänglig dygnet runt.

Möjligheten till övertidsarbete och överbelastning för de anställda är en riskbedömning av arbetsgivaren, liksom andra arbetsmiljörisker. I dag finns det, på många företag, en policy för hur tillgänglig man bör vara på arbetet, men inte hur otillgänglig man ska vara på sin lediga tid.

- Gränssättningen måste vara tydlig. Är man på semester på andra sidan jorden räcker det med ett enda pip i telefonen för att man ska vara tillbaka på jobbet. Tankarna börjar snurra och lösa problem, säger Martine Syrjänen Stålberg.

Att varva ned inför julen kan vara en god idé. Då blir hjärnan förberedd på några dagars vila. Även när man kommer tillbaka kan det vara skönt med en mjukstart.
- Man måste få umgås och snacka lite skit med sina kollegor när man kommer tillbaka. Då kan man vara mer produktiv när man har acklimatiserat sig igen.

Fakta

  • Sätt telefon och mejl på automatsvar. Då visar du tydligt att du inte är tillgänglig under julhelgen.
  • Undvik att "bara gå in och kolla mejlen" jobb föder mer jobb.
  • Planera inför din semester. Se till att du inte lämnar ett kaos som du måste ta itu med när du kommer tillbaka
  • Det är okej att varva ned inför en ledighet. Likaså att ta tid på sig när du börjar jobba igen
  • Känn efter om din arbetssituation känns bra. Tänker du på jobbet även när du är ledig?

För chefer

  • Reagera om en medarbetare arbetar för mycket
  • Sätt gränser. Det är svårt för den enskilda arbetstagaren att bryta mönster av övertid, visa att det är okej att stänga av telefonen efter arbetstid.

  • Föregå med gott exempel. Undvik att be dina medarbetare slänga ett öga på jobb efter arbetstid

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.