Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Starka fack avgörande för att bekämpa fattigdom

Samarbete, effektivitet och information. Tre nyckelord som stod i centrum då världsfacket IFS under torsdagen höll sin första konferens om fackets roll i det statliga biståndet.
Lina Jonsson Publicerad 15 oktober 2009, kl 14:17

Vad är anständigt arbete? Om vi inte kan enas om begreppet, hur ska vi förvänta oss att andra ska veta? Den frågan ställde sig Gemma Adaba, som representerar IFS inom FN:s ekonomiska och sociala kommitté.

Världsfacket har drygt 300 medlemsorganisationer med sammanlagt 370 miljoner medlemmar spridda världen över. Att få dessa att arbeta efter samma agenda har under åren visat sig vara svårt, om inte omöjligt. Men det ska det bli ändring på.

- Vi seglar som ensamma skepp och uträttar saker på vårt vis utan att informera varandra vad vi gör eller hur vi gör det. För att bli mer effektiva måste vi åtminstone styra åt samma håll och sedan lära av varandra. Det är ju tillsammans vi är starka, sade Guy Ryder, generalsekreterare IFS.

Konferensen inriktade sig i huvudsak på två frågor: Anständigt arbete och demokratiskt ägande. Koos Richelle, generaldirektör för EuropeAid, påpekade att de två inte sällan är sammansvetsade i en gemensam fråga.

- Frågan om anständigt arbete är komplex. I många länder är prioritet ett arbete, sedan anständigt arbete. Går vi in och ger bistånd utan att följa upp hur samhällsstrukturen byggs upp så gör vi inte mycket nytta, sade han, och fick medhåll av Luis Riera Figueras från Europeiska kommissionen.

- Vi måste se till att de länder som får bistånd i slutändan har möjlighet att stå på egna ben. Fackföreningarna är en viktig del i detta eftersom de är en del i den demokratiska processen, sade han.  

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.