Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stress ökar kraftigt risken för demens

Den som lider av stress i medelåldern löper två till tre gånger större risk att drabbas av demens, visar en ny studie. Samtidigt pekar mycket på att stressen ökar. Över hälften av landets tjänstemän kan till exempel inte stänga av eller tänka bort arbetet när de är lediga.
Niklas Hallstedt Publicerad 19 september 2013, kl 11:38

Stress och känslor av hopplöshet i medelåldern är två riskfaktorer för demens, visar studien från Karolinska Institutet som presenteras i en kommande rapport från Hjärnfonden. 1 449 personers känsla av stress och hopplöshet undersöktes först när de var i 50-årsåldern. 20 år senare testades de igen.

- Det är ändå på sitt sätt goda nyheter, för stress kan vi ju påverka, säger Gunilla Steinwall, generalsekreterare på Hjärnfonden, till TT.

En undersökning som gjorts av United Minds på uppdrag av Hjärnfonden visar att 35 procent av svenskarna ofta känner sig stressade. Hälften av svenskarna säger att de stressar mer än för fem år sedan.

Det här ligger i linje med den stressbarometer som TCO publicerar. I år visade den bland annat att närmare två tredjedelar av tjänstemännen upplever att de måste vara tillgängliga trots att de är sjuka. Drygt hälften av dem kan inte stänga av arbetet när de är lediga och en fjärdedel anser att kraven på dem är otydliga.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.