Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svenska företag slösar på FoU

Sverige är ett av de länder i Europa som lägger mest pengar på forskning och utveckling (FoU). Men mest är inte alltid bäst. Viktigast är hur pengarna används, visar en ny rapport.
Linnea Andersson Publicerad 25 oktober 2013, kl 11:26

I dagarna släppte konsultföretaget Booz & Co en global studie om forskning och utveckling inom företagsvärlden. Studien, där 1 000 företag världen över ingår, visar att Sveriges största företag kraftigt ökat sina investeringar i FoU under förra året.  Men trots att man satsar mer pengar har företagens försäljningstillväxt lyst med sin frånvaro.

- Det finns inget statistiskt samband mellan hur mycket resurser som företag lägger på FoU och hur framgångsrika företagen är, utan det som är viktigt är hur man använder resurserna, säger Fredrik Vernersson på Booz & Co.

Sverige ligger på en sjätteplats i Europa, bland de länder där företag investerarar störst summor på innovation. Företagen som sätter sprätt på mest finns inom data- och elektronikbranschen.

Även om mest inte nödvändigtvis är bäst, visar en annan mätning att Sverige är ett av de EU-länder som får ut mest av innovation. Enligt Europeiska kommissionens "Indikator för innovationsresultat" ligger Sverige i topp när det kommer till hur väl nya idéer från innovativa sektorer lyckas nå ut på marknaden, skapa jobb och öka EU-ländernas konkurrenskraft.  De länder som är bra på innovation har enligt barometern ofta en konkurrenskraftig export, höga nivåer för patentiering, innovativa företag med snabb tillväxt eller branscher med höga kunskapsnivåer.  

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.