Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sverige klättrar på korruptionslistan

Trots många avslöjanden om korruption på senare tid har Sverige klättrat en aning ur korruptionsträsket. Enligt organisationen Transparency International delar Sverige i år tredjeplatsen med Finland. Bara Nya Zeeland och Danmark uppfattas som mindre korrupta.
Johanna Rovira Publicerad 3 december 2013, kl 11:15

Varje år mäter den oberoende organisationen Transparency International korruptionshalten i världen. Förra året var första gången TI tog fram siffror som gör att det går att jämföra länder inte bara med varandra utan även med tidigare resultat. I år har Sverige fått en poäng mer än i fjol och har alltså hamnat på delad tredjeplats  i stället för en fjärde.

- Jag är lite förvånad. Det har ju varit rätt mycket korruptionsavslöjanden under året, säger Ann Wilkens, styrelseordförande för Transparency International Sverige.

- Det går ju inte att mäta själva korruptionen - det vi gör är att intervjua insiktsfulla personer. Kanske har dessa bedömare uppfattningen att det är positivt att fokus på korruptionsfrågorna har ökat.

Ann Wilkens menar dock att resultatet ingalunda innebär att vi kan slå oss till ro utan anser att det finns mycket kvar att göra för att motverka korruption både i den offentliga och privata sektorn. Hon nämner bland annat att det behövs ett förstärkt meddelarsskydd och kraftfulla åtgärder för att förbättra kontrollen inom kommunala sektorn.

177 länder ingår i rankingen och lägst på skalan, som mäter från noll till hundra, ligger Afghanistan, Nordkorea och Somalia med åtta poäng vardera.  Danmark och Nya Zeeland fick 91 poäng vardera och Sverige och Finland 89.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.