Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ta ingen skit!

Det är så lätt att ta emot kritik - om man är en gås. Nästan alla andra blir ledsna.
Eva Karlsson Publicerad 30 maj 2011, kl 10:49

Förr när Lars J O Larsson, retoriker och språkkonsult, brukade åka tunnelbana på den blå linjen från Kista, hörde han folk prata med varandra efter arbetets slut. Det var olika människor varje dag men ungefär samma historia. "Vet du, då satt alla på mötet och han sa... att han aldrig kan... begriper han inte att...". Små brottstycken, samma generaliseringar.

- Det är ett sätt att bonda. Om vi kan peka finger åt någon så stärks våra band. Vi känner oss förtrogna när vi kan lyfta på ögonbrynen åt varandra i samförstånd "nu börjas det igen".

 - Men det är inte vuxet.

En medarbetare kanske ofta kommer för sent, en annan tar otroligt många rökpauser, en tredje verkar inte jobba över huvud taget. Att reta sig på någon men inte säga det till personen i fråga, bara till andra, är ett sätt att mata konflikten med näring. Om missnöjet sedan brer ut sig på hela arbetsplatsen är det lätt att skylla på chefen. Dåligt ledarskap, viskas det om i korridorerna. Men alla har ett ansvar, menar Lars J O Larsson. Vi måste kunna säga åt varandra. 

Att ge kritik

Kritik ska vara konkret och tydlig och ske direkt men aldrig inför andra.

- Säg det eller glöm det. Att komma och kritisera i efterhand är ödeläggande.

Man ska också ge raka jag-budskap som är hårda i sak men inte mot person.

Jag-budskap kan låta väldigt flummigt eller vekt, men det handlar inte om att sitta i terapisoffan och säga "jag upplever att det händer något i rummet nu". Den som tror det, tror fel. Det gäller att vara rak. I stället för att klaga "att du aldrig kan komma i tid", säg "jag känner att det är meningslöst att börja mötet när du kommer för sent, vi kan inte avhandla viktiga saker, och jag vill att du meddelar när du har förhinder". Det är väldigt rakt och man kan vara väldigt hård om man inte går mot person.

Att ta kritik

Det brukar heta i Lär dig ta kritik-artiklar, att om du har svårt att ta kritik beror det på att du har låg självkänsla. Som om det inte skulle räcka med kritiken, man ska också få en etikett på sig som gör en ännu svagare.

- Det är inte konstigt att vi tar kritik personligt. Ge oss en dålig dag så har vi dålig självkänsla.

Det sämsta är att slå tillbaka. Det bästa är att agera, och inte reagera, då fastnar man i det. Tacka för kritiken och försök skala av den. Går det att mala ner gnället till något konstruktivt? Finns det ett önskemål bakom klagomålet? Försök hjälpa den som kritiserar. "När du säger det här, då är det viktigt för mig att veta vad jag ska göra. Kan vi hitta en lösning? Kan vi ses om en månad och se hur läget är då?"

- Tänk på att det aldrig är fel på dig men att det kan vara fel på det du gör. Du har full rätt att vara som du är.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.