Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tänk på det här om du finns på Facebook

Det brittiska flygbolaget Virgin Atlantic har avskedat 13 anställda för att de kritiserat sin arbetsgivare och några av bolagets passagerare på nätverkssajten Facebook. De ska ha skrivit förolämpande kommentarer om passagerarna och att planen är fulla av kackerlackor. Det uppger E24.se.
Susie Edlarsson Hjort Publicerad 5 november 2008, kl 12:44

Skulle detta kunna vara skäl för uppsägning även i Sverige?

- Det har hänt några gånger att vi på Unionen fått in ärenden där medlemmar har haft egna bloggar och i dessa kritiserat sin arbetsgivare. I ett fall som jag känner till gick medlemmen inte att identifiera för dem som läste bloggen och dessutom hade han vid endast ett tillfälle "svurit" över sin arbetsledare för att han blivit illa behandlad, säger Margareta Holmberg, jurist på Unionen.

Unionen ansåg inte att detta var grund för uppsägning av personliga skäl. Det prövades aldrig i domstol så än så länge finns det inga domar som ger vägledning.

Hur lojal måste en medarbetare vara?

- Vår bedömning är att man som anställd måste vara mycket försiktig om man bloggar eller är aktiv på Facebook, så att det inte går att identifiera arbetsplatsen. Dessutom måste man vara försiktig med vad man skriver. Det finns en kritikrätt, men en anställd som är missnöjd ska i första hand vända sig till facket så att det hanteras rätt. En arbetstagare har en långtgående lojalitetsplikt i anställningen och det tänker kanske inte alla på när de skriver på nätet, säger Margareta Holmberg.

En studie gjord 2007 av CareerBuilder.com visar att bland 1 150 personalchefer har 12 procent använt sociala webbplatser för att gallra ut sökande. Av dessa valde mer än sex av tio att inte anställa personen på grund av de uppgifter de fann.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.