Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Trotjänare tvingas gå efter 36 år

Dokumenthanteringsföretaget Aditro Financials har sagt upp 45 personer vid anläggningen i Solna. Några av de uppsagda har varit på arbetsplatsen i 36 år.
Arbetsplatsombudet Monica Freibergs är kritisk.
Ola Rennstam Publicerad 24 januari 2008, kl 11:00
Monica Freibergs, arbetsplatsombud Aditro

Aditro Financials sköter bland annat inscanningen av blanketter från Plusgirot, det som tidigare hette Postgirot.

Totalt minskar Aditro personalstyrkan med 60 personer; 45 sägs upp och 15 får en pensionslösning. Från fackligt håll är man kritisk.
- Det är klart att det kommer att märkas att man tar bort 60 personer. Vi räknar ju även de som går i förtidspension, de försvinner ju härifrån, säger Unionens arbetsplatsombud Monica Freibergs.

Nedskärningarna beror delvis på en ny maskinpark som kommer att ta över ett personalkrävande arbetsmoment. Men också på att allt fler kunder numera betalar sina räkningar på Internet.
- Volymen med giroblanketter går ner kraftigt, med cirka 20 procent varje år, och kommer snart inte att finnas kvar. Vi har suttit med samma antal medarbetare år ut och år in och det går inte i längden, säger Aditros personalchef Tuija Kivistö.

- Människorna som jobbar med girohanteringen är 60+ och i samma takt som vi har en minskning av volymen går de i pension. Det här var den åtgärden vi behövde göra för att komma i fas med pensionsavgångarna.

De 45 anställda är uppsagda till den 31 januari. Monica Freibergs tycker att Aditro har haft för bråttom.
- Uppsägningarna kommer alldeles för tidigt. De nya maskinerna kommer inte igång förrän i mitten av februari och min erfarenhet av nya system är att de inte funkar på en gång, säger hon.

- Vi har naturligtvis protesterat mot beslutet men att prata med arbetsgivaren, då kan man lika bra prata med en vägg. Jag förstår att de har press uppifrån och måste spara pengar, men det är bara pengar som räknas, människorna har inget värde längre här.

Stämningen på arbetsplatsen beskrivs som "otrevlig" för närvarande och många mår dåligt.

- Några av dem som måste sluta har jobbat här i 36 år och flera är i 60-årsåldern. Om man arbetat över 30 år i ett företag borde man känna sig ganska trygg, men det är man inte här, säger Monica Freibergs.

De uppsagda kommer att få full lön till och med november och kommer under våren att erbjudas utbildningar genom Trygghetsrådet.

På 1960-talet arbetade över 5 000 på Postgirot, efter Aditros omorganisation är de 40.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.