Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tysk minister vill värna anställdas privatliv

Jag kollar e-posten regelbundet i jobbmobilen fast jag är ledig. Gör du?
Petra Rendik Publicerad 14 juni 2012, kl 10:56

Chansen är nog stor att du svarar ja. Bärbara datorer och smartphones gör oss ständigt nåbara och det ökar stressen visar flera studier. Det är ett hälsoproblem inte bara i Sverige. I Tyskland diskuteras det nu hur arbetstagarnas fritid ska skyddas. 

Den tyska arbetsmarknadsministern Ursula von der Leyen sa under en presskonferens för ett tag sedan att hon vill se en tydlig uppdelning mellan arbetstid och fritid skriver Svenska Dagbladet.

Hon anser att det borde finnas regler för när en anställd ska kunna nås och när denne ska kunna stänga av helt. I en undersökning från den tyska försäkringskassan BKK svarade 84 procent att chefen och kunder kan nå dem efter arbetstid, 51 procent är anträffbara dygnet runt.

Enligt Svenska Dagbladet vill den tyska arbetsmarknadsministern skriva in i arbetsskyddslagstiftningen att anställda inte ska behöva läsa eller svara på jobbmejl efter arbetstid. Precis som att det krävs hjälm på vissa arbetsplatser borde det finnas ett psykiskt skydd för anställda menar hon.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.