Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unga i facket stärker varandra

I dag samlas ett hundratal unga Unionenmedlemmar till stormöte i Nynäshamn för att under ett par dagar bli inspirerade och peppa varandra till att våga ta på sig fackliga uppdrag och få mer inflytande. Det är sjätte året i rad som Ung Arena, Unionens ungdomsnätverk, arrangerar träffen.
Anita Täpp Publicerad 7 november 2014, kl 10:34
Malin Nordlund, Ung Arenas styrgrupp.

Malin Nordlund, varför har ni i styrgruppen för Ung Arena valt temat Vill och Kan för årets stormöte?
- Därför att unga både vill och kan ta plats och därför att vi hoppas att det här ska leda till att väldigt många av dom som är med på mötet sedan vågar och vill ta steget att bli förtroendevalda, gå fackliga grundkurser, engagera sig på sin arbetsplats, eller starta egna unga arenor i sina regioner.  Liksom att de som redan sitter i en lokal fackklubb vågar ta steget att försöka ta sig in i regionstyrelsen och kanske sitta med i branschdelegationer. Alltså utveckla sitt fackliga engagemang och få mer inflytande.

- Det är viktigt att det inte bara är gamla silverrävar som sitter på olika poster. För samhället har ju förändrats och vi unga fungerar inte som äldre och då är det också viktigt att vi hörs mer. I dag jobbar ju exempelvis många fler unga än äldre i callcenterbranschen och då är det viktigt att de berättar vad som är viktigt i den branschen, vad de blir utsatta för och vad som fungerar dåligt där.

Det finns fortfarande många arbetsplatser där unga inte ens vågar berätta att de är med i facket och dessutom har så dålig kunskap om sina rättigheter att de kan utnyttjas av arbetsgivare. Vad borde göras åt det?

- Sådant brukar det bli mycket diskussioner om på våra stormöten och inom Ung Arena tycker vi att man redan på högstadiet borde informera yngre så att de tidigt vet vad facket är, har kunskap om den svenska modellen och exempelvis  vet att det är viktigt att försöka välja en arbetsplats som har kollektivavtal.

Vad har ni åstadkommit med de här stormötena så långt?
- Statistiken visar att allt fler av dem som varit med på våra möten har börjat arbeta facklig lokalt i sina klubbar och har tagit på sig uppdrag i regionstyrelser och valberedning. Det är också möjligt att starta regionala unga arenor och hitta på egna aktiviteter vilket man har gjort i fem regioner nu.

Vad är mest spännande i programmet i år?

- Själv tycker jag alltid att föreläsningarna är roliga eftersom man då får lyssna till någon som kommer utifrån och man kan ju prata om engagemang på olika vis. Men annars är det våra workshops som alltid ger väldigt mycket kunskap till deltagarna.

 

 

 

Följ stormötet i bilder

Om du vill följa bildflödet från stormötet på sociala medier kan du göra det via hashtaggen #villochkan

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.