Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unga kvinnor och barn stormar ut i cyberspace

I Sverige är det svårt att hitta förskole- och skolbarn som inte är Internetanvändare. Redan från fyra års ålder sitter var tredje framför datorn och sen ökar användningen dramatiskt med åldern visar en rapport som publiceras idag.
Inge Josephson Publicerad 21 oktober 2008, kl 14:11

Kvinna läser på datorskärm

Enligt rapporten Svenskarna och Internet, från WWI, World Internet Institute använder hälften av femåringarna Internet, tre fjärdedelar av sex-åttaåringarna och sen är det nära alla barn från nio och uppåt.

En annan stark trend är att tjejerna stormar in på Internet och ruskar om den hittills manliga dominansen. Och det är de riktigt unga som nu bloggar in sig i cyberspace; var tredje tjej i åldrarna 16-18 har en egen blogg och de flesta pysslar med den dagligen eller varje vecka. Det är tre gånger mer än vad killarna i samma ålder gör. Kanske är det fortfarande Blondinbellas tidigare framgångar som inspirerar? Hälften av de unga tjejerna ägnar sig regelbundet åt att läsa andras bloggar.

2008 har 90 procent av svenskarna över 18 år tillgång till Internet någonstans. För 10 år sedan var siffran bara ca 50 %. 91% av internetanvändarna eller 75% av befolkningen har bredband i år. Det är en utveckling från i princip noll sedan sekelskiftet.

World Internet Institute är ett oberoende forskningsinstitut som drivs av sina medlemmar.

Läs mer på www.wii.se.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.