Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unga varnas för fiskrensföretag

Tjäna 150 000 på tre månader, men var beredd att jobba 18 timmar om dagen. Det var många unga som nappade på annonsen i Metro för ett par veckor sedan. Men det råder osäkerhet kring företagets seriositet.
Linda Svensson Publicerad 25 augusti 2008, kl 10:38
Annons om att rensa fisk i Norge

Mandi utveckling, enligt bolagsregistret en ideell förening med säte i Malmö, har antagit flera unga som har sökt jobbet att rensa fisk i Norge. Strax efter beskedet att de fått jobbet har ungdomarna uppmanats att betala 9 600 kronor i förskott för boende under vistelsen i Tromsö, Norge.

- Jag har aldrig hört talas om företaget. Till och från har vi ideella föreningar som hittar på en massa skit, säger Harald Runge på Malmöpolisens bedrägerirotel.

Han tycker inte att någon ska betala in pengarna förrän man vet att jobberbjudandet är seriöst. Samma sak säger Hannes Lundholm på Unionen direkt.

- När du jobbar ska du få betalt, det ska inte vara tvärtom. Är du det minsta misstänksam så skulle jag inte rekommendera någon att ge ut några pengar förrän du vet vad du får tillbaka.

Unionen direkt uppmanar den som får ett jobb att först se till att få ett anställningsavtal innan några pengar sätts in.

Kollega har ett flertal gånger försökt nå Mandi utveckling på det mobiltelefonnummer som angetts på hemsidan. Ingen har svarat.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.