Avtal om samarbete mot ungas arbetslöshet
En delegation reser för närvarande runt i Sverige för att få kommunerna och de regionala Arbetsförmedlingskontoren att ingå avtal om samarbete. Syftet är att aktörerna med gemensamma krafter och verktyg ska kunna hitta och nå ungdomar som ligger i riskzonen för arbetslöshet.
Finns det någon mening med att till varje pris fixa fler jobb?
Framtidens jobb kommer att bli den centrala konflikten i svensk politik under de kommande decenniet och arbetsmarknadens parter kommer att ställas inför till synes oöverstigliga hinder. Bland nyliberalismens anhängare finns det krafter som hävdar att om vi skall kunna behålla vår konkurrenskraft, på den globaliserade arenan och skapa nya jobb, krävs det att människor accepterar lägre löner, sämre utbildningsmöjligheter och mindre trygghet för att finansiera sänkta skatter.
Skuldbelägg inte ungdomarna
Allt oftare hävdas det att dagens ungdomar är lata, respektlösa och struntar i regler. Det påstås att ”på den svenska skolan är det ingen fel på”. Man framhåller att elevernas respektlöshet mot lärarna är orsaken till den svenska skolans misslyckande. Man säger att ”ungdomen får skylla sig själv för att de går arbetslösa när de inte anstränger sig tillräckligt för att hitta ett jobb”.
Arbetsförmedling, jobb och utvecklingsgaranti
Arbetsförmedlingen verkställer Alliansens arbetsmarknadspolitik. Det är Alliansen som bestämmer hur Arbetsförmedlingen ska arbeta och återrapportera. I dagsläget får Arbetsförmedlingen miljarder för att prioritera utlandsfödda och ungdomar under 26.
Arbetslösa ungdomar - en förlorad generation
Till alla politiker, tjänstemän som ansvarar för arbetsmarknadsfrågor och till arbetsgivare, vill jag säga följande:
Hur blir arbetslösheten framöver?
När skall redaktörer och journalister tänka först innan de skriver eller talar! I går fick vi från medierna höra (glädjerop) att det inom tio år behövs 250 tusen personer inom vården.