Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen delar inte kritik mot Medlingsinstitutet

Kommunal kritiserar Medlingsinstitutet för att inte följa sitt uppdrag. Fackförbundet menar att myndigheten inte verkar för en jämställd lönebildning. Men på Unionen är man nöjd med Medlingsinstitutets arbete.
Linnea Andersson Publicerad 6 november 2013, kl 13:39

Lönegapet mellan kvinnor och män är fortfarande stort, trots att kvinnor i dag är mer välutbildade än män. Det skriver representanter för Kommunal i en debattartikel i Dagens Nyheter och riktar skarp kritik mot att Medlingsinstutet inte tar sitt uppdrag om att "verka för jämställda löner" på allvar. På Unionen stämmer man dock inte in i klandret.

- Vi tycker inte att staten ska vara inblandad i lönebildningen utan det är arbetsmarknadens parter som ska ha den rollen. Det är givetvis fackens ansvar men även arbetsgivarnas, säger Philippe Fernström, kommunikationsansvarig på Unionens avtalsenhet.

- Vi är tillfreds med Medlingsinstitutet och hur de jobbar.

Vad gör Unionen i dag för att få en mer jämställd lönebildning?

- Generellt sett är vi en stor part i lönebildningen och när det gäller just jämställdhet är lönekartläggning en väg att gå för att få till en förbättring. I denna avtalsrörelse drev vi även igenom en sjätte månad med föräldralön. Men allt kan bli bättre, säger Philippe Fernström.

I Sverige ligger skillnaden mellan mäns och kvinnors löner på cirka 15 procent, motsvarande 3 500 kronor i månaden, vilket enligt Kommunals debattartikel inte är bättre än i övriga EU-länder.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.