Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen kan vinna pr-pris för Fränstakampanj

Unionens kampanj för de strejkande medlemmarna på ett callcenter i Fränsta är nominerat till pr-tävlingen Spinn.
- Det är jättekul men det viktigaste är att vi fick stopp på en oseriös arbetsgivare, säger Jennie Zetterström, pressekreterare på Unionen.
Linnea Andersson Publicerad 23 oktober 2013, kl 15:58

Varför var kampanjen lyckad?

- Jag tror framför allt att det var för att vi hade så engagerade medlemmar bakom oss och att de kunde sätta ett ansikte på hur det är att jobba under sådana förhållanden. De anställda tjänade 13 600 kronor så det var väldigt tydligt att medlemmarna ställde rimliga krav på sin arbetsgivare, säger Unionens pressekreterare Jennie Zetterström, som jobbade med kampanjen.

- Dessutom ställde medlemmarna upp och berättade och delade med sig av sina berättelser. Det var inte bara det stora facket som kom och sade hur det var, därför ville många föra deras berättelse vidare. Man ville själv bidra och hjälpa till och det kunde vi ju se genom att många delade bilder och twittrade om strejken.

På vilket sätt var Unionens arbete lyckat?

- Det var kampanjsidan vi skapade där allt engagemang i sociala medier fanns samlat, som gjorde att människor kände att de verkligen var med och bidrog.  Genom så kallade digitala strejkvakter, kunde folk visa sitt engagemang även på nätet. Det var någonting nytt.

Är det ett något som Unionen kommer jobba mer med i framtiden?

- Ja men det hoppas jag. Det var ju ett sätt att stoppa en oseriös arbetsgivare och vi hoppas att andra fackförbund kan lära sig av det och hur vi jobbade.  

Vilken av kategorierna som ni är nominerade i skulle ni bli mest stolta över att vinna?

- Vi blir lika glada om vi vinner vilken som helst. Det är jättestort att överhuvudtaget ha blivit nominerade och vi hoppas att vi tar hem någon utav de här. Det är roligt att se att medlemmarna i Fränsta också är stolta över nomineringarna.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.