Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen kräver skadestånd av arbetsförmedlingen

Mannen fick 11 000 kronor i månaden på sitt nystartsjobb. Nu anklagar Unionen arbetsförmedlingen för försumlighet och kräver att förmedlingen ska betala så att han åtminstone får avtalets lägsta lön. Dessutom vill facket att reglerna för nystartsjobb ska ändras.
Göran Jacobsson Publicerad 6 mars 2008, kl 08:30
Arbetsförmedlingen

- Arbetsförmedlingen borde ha reagerat på lönen. Reglerna för nystartsjobb säger att lönen ska motsvara kollektivavtalets ersättning, säger Jan Rogell, ombudsman hos Unionen i Västerås.

Mannen fick efter en längre tids arbetslöshet ett nystartsjobb som säljare. Lönen var till en början 11 000 kronor i månaden och senare 12 675 kronor. Till det kom en möjlighet att få upp lönen med provision. Någon provision fick dock inte mannen. Avtalets lägsta lön för jobbet är 15 700 kronor.

Jan Rogell säger också att det vore rimligt att arbetsförmedlingen undersökte vad som är en normallön för ett sådant säljarjobb. Han hänvisar till SCB.s lönedatabas, som anger 24 300 kronor i månaden som genomsnittslön.

Nu tycker alltså Unionen att det är arbetsförmedlingen som gjort fel och med hänvisning till skadeståndslagen kräver facket att förmedlingen ska betala skillnaden mellan den utbetalda lönen och avtalets lägsta lön.
- Vi har inte varit försumliga. Vi har följt regelverket, säger Kauko Leppälä, sektionschef på arbetsförmedlingen i Västerås.

Han säger att förmedlingen kollat att företaget inte har näringsförbud och att det betalar skatt. Dessutom har arbetsförmedlingen fått en försäkran från företaget att de har villkor som motsvarar kollektivavtalets.

I just det här fallet vände sig arbetsförmedlingen i Västerås till de egna juristerna för att höra om 11 000 kronor plus provision var acceptabelt. Sedan de lokala handläggarna fått veta att det var en rimlig ersättning godkände de nystartsjobbet.
- Arbetsförmedlingen får naturligtvis tycka så, men de borde sagt nej till en så låg lön. Den är inte rimlig, säger Jan Rogell.

Han väntar nu på ett formellt svar på fackets begäran att arbetsförmedlingen ska stå för mellanskillnaden upp till avtalets lägsta lön. Med svaret i handen tänker han driva processen vidare.

Unionens företrädare har dessutom reagerat på att arbetsförmedlingen inte ska låta facket yttra sig om lönen för nystartsjobb. Där vill han ha en ändring - särskilt med tanke på att reglerna för alla andra jobb med bidrag kräver att facket ska ha möjlighet att göra en bedömning av lönen och andra villkor.
- Det där har jag ingen uppfattning om. Vi följer de regler som finns, säger Kauko Leppälä på arbetsförmedlingen i Västerås.

Fakta

Nystartsjobb infördes av den borgerliga regeringen och åtgärden riktar sig till dem som varit borta från arbete länge. Arbetsgivaren får ekonomiskt stöd som motsvarar arbetsgivaravgiften under lika lång tid som den nystartsanställde varit utan jobb. Stödet kan gå till alla slags anställningar.
Ett villkor för att arbetsförmedlingen ska godkänna ett nystartsjobb är att lönen och andra villkor motsvarar kollektivavtalets regler.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.