Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen rundar anställningsskyddet

När Unionen skär ned är det i första hand anställningstiden som avgör vilka som blir kvar. Men man försöker samtidigt göra sig av med ytterligare ett 20-tal personer.
Niklas Hallstedt Publicerad 29 september 2008, kl 14:40

Ursprungligen varslades 227 personer om uppsägning på Unionens förbundskontor i Stockholm. I slutändan sägs 26 personer upp på grund av arbetsbrist.

Av de övriga har 177 fått pensionslösningar, andra uppgörelser eller haft visstidsanställningar som avslutas.

Kvar finns drygt 20 personer som sägs vara "oplacerade".

- De har inte fått plats i vår nya organisation. Det beror på att vi har ett begränsat antal platser, därför blir det ett antal personer som inte ryms, säger personalchefen Gunilla Thorin.

Enligt henne rör det sig om personer som visserligen har lång anställningstid men vilkas arbetsuppgifter inte kommer att finnas kvar och som inte har den kompetens som krävs i den nya organisationen.

Med dessa kommer arbetsgivaren nu att försöka träffa enskilda uppgörelser. Hur de kommer att se ut vill inte Gunilla Thorin gå in på.

I de fall de inte accepterar arbetsgivarens erbjudanden och kräver att vara kvar uppstår problem. Skulle de bli uppsagda har de möjlighet att stämma arbetsgivaren, det vill säga Unionen.

- Den möjligheten finns rent teoretiskt. Men målet är att hitta en lösning som varje individ kan känna sig nöjd med, säger Gunilla Thorin.

Bland dem som fått pensionslösningar finns ett antal som egentligen velat arbeta kvar fram till pensionsdagen och nu får gå hemma med full lön fram till 65. Men enligt Gunilla Thorin handlar det inte om några tvångspensioneringar.

- Det har aldrig varit ambitionen att tvångspensionera någon. Det är inte roligt om folk uppfattar det så.

Är det inte slöseri att låta folk som vill arbeta gå hemma med lön?

- Det här gör vi av omsorg både om dem som ska lämna och dem som blir kvar. Det är nog rätt bra att det är folk som ska arbeta i Unionen som blir kvar, annars lurar man sig själv och bygger upp en organisation som inte ska finnas i framtiden.

De så kallade oplacerade ingår inte i någon överenskommelse mellan den interna fackklubben och arbetsgivaren. Det är arbetsgivaren ensidigt som anser att dessa saknar erforderlig kompetens. Däremot hjälper facket medlemmarna vid förhandlingarna.

- Vi har i alla lägen att företräda våra medlemmar och hitta bra lösningar, säger fackklubbens ordförande Martin Jefflén.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.