Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen stämmer bussbolag

Bussföretaget Busslink splittrade arbetspassen för tre anställda. Nu stämmer Unionen företaget i Arbetsdomstolen.
Baland Reza Publicerad 16 februari 2009, kl 10:59

Det var i februari 2008 som arbetsgivaren ändrade arbetstiderna. Förändringen skulle betyda att de tre driftsledarna var skyldiga att arbeta mellan 5 och 8 på morgonen samt mellan 12 och 16, vilket betydde att de var tvungna ta ett uppehåll på fyra timmar.

Enligt Unionen framgår det i nuvarande arbetstidavtal att arbetstid ska vara sammanhängande med avbrott endast för lunch och raster. Det ska heller inte ha förekommit delade arbetspass vid företaget tidigare, eller inom bussbranschen i övrigt, menar Unionen.

Unionen yrkar att arbetsgivaren ska betala skadestånd på 200 000 kronor till förbundet, och 40 000 kronor var till de tre driftledarna.

Busslink anser inte att de har brutit mot kollektivavtalet.  Bussföretagets jurister hävdar att det har funnits delade arbetspass för busschaufförerna i flera år. Det står även att det förekommer delade arbetspass hos andra företag inom bussbranschen.  Anledningen till arbetstidsförläggningen berodde på att det krävs en större bemanning under rusningstid. 

Enligt bussbolaget finns inte i kollektivavtalet något förbud mot delade arbetspass. Företaget menar att arbetstidens förläggning måste anpassas till verksamheten.

Även om domstolen skulle komma fram till att delade pass inte är tillåtet enligt avtal, tycker företaget att de berörda personerna ändå inte har rätt till skadestånd. Man menar att varken anställda eller Unionen har tagit skada, eftersom delningen av arbetspassen endast varade i två veckor.

Förberedande förhandling inleds nästa vecka i Arbetsdomstolen.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.