Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionenmedlemmar fick kompensation för helgjobb

Lördagar och söndagar är ordinarie arbetstid om de planeras med lång framförhållning menade den ideella organisationen. Unionen håller inte med och har nu fått rätt i Arbetsdomstolen.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 6 september 2013, kl 10:16

Arbete på lördagar och söndagar har varit en självklarhet för många på den ideella organisationen Röda Korset. Många av de kurser som tjänstemännen håller i är förlagda på helger för att så många som möjligt ska kunna ta sig tid att komma dit. Under hösten 2011 arbetade därför 14 Unionenmedlemmar ett antal helger i oktober, vilket de ville ha kompensation för.

Arbetsgivaren ansåg dock att helgjobbet varit inplanerat sedan länge och därför inte kunde räknas som vanliga arbetsfria dagar. Tjänstemännen höll inte med om att helgen skulle räknas som vardag och stämde organisationen i Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet. Domstolen gick på Unionens linje och bestämde att varje medlem skulle kompenseras med 5 000 kronor vardera. Unionen fick också 40 000 kronor i allmänt skadestånd.

I domen gör AD klart att arbetsgivaren inte har rätt att ensidigt bestämma vad som är ordinarie arbetstid, utan bägge parter måste vara överens. Likaså måste man vara ense om kompensationen.  

Fakta

Det finns flera hundra tusen ideella organisationer i Sverige. Unionen har 12 000 medlemmar som omfattas av kollektivavtal i den ideella sektorn.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.