Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Universitet kortar väg till jobb

Nu startar arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen på Karlstads universitet. På uppdrag av Arbetsförmedlingen ska universitetet hjälpa nyanlända akademiker att komma ut i arbetslivet.
Anna Sjögren Publicerad 16 februari 2010, kl 14:01

De tjugoen deltagarna från sjutton olika länder har alla en akademikerexamen från sina hemländer, men har haft svårt att få jobb inom sitt område här i Sverige. Nu har de valts ut till den tjugofem veckor långa heltidsutbildningen.

- Vi hade 40 sökande som fick genomgå språktest för att vi skulle se att de hade en god språkprognos och vi intervjuade dem om deras motivation att lära sig mer om den svenska arbetsmarknaden och kulturen, säger Carina Bäccman, från Karlstads universitet och projektledare på Korta vägen.

Utbildningen riktar sig till invandrare som har bott i Sverige i högst tre år och innehåller, förutom svenska, arbetsmarknadskunskap, karriärcoachning, praktik och kultur- och samtidshistoria.

- Tidigare har man bara läst svenska, det här är en mer komplett utbildning. Det kan handla om vilka normer som råder på svenska arbetsplatser, till exempel hierarkiska frågor. Här gör vi många saker själva, som att koka kaffe och skriva ut dokument. I andra länder är det inte alltid så.

Kontakter viktiga i Sverige

Ekonomen och Unionenmedlemmen Kenneth Hofferber från USA är en av dem som har blivit antagen. Han kom till Sverige för två år sedan och har haft svårt att få jobb. Efter att ha skickat över hundra ansökningar till arbetsgivare och fått nej hoppas han få hjälp av Korta vägen.

- Det har varit svårt att få jobb inom ekonomi. Det har ju varit lågkonjunktur så lite hjälp kan man behöva.

Kenneth Hofferber ser en skillnad i hur man får jobb här i Sverige jämfört med i hemlandet.

- I USA skickar man bara sitt cv, här går det till åttio procent på kontakter och tjugo procent på cv.

Han säger att det finns många människor som är kvalificerade för ett jobb, men att det är de som känner någon på ett företag som får jobbet. Det är därför han tror på Korta vägen. Med rätt person bakom sig blir det lättare.

Läkare kör taxi

Cecilia Bäccman förklarar att universitetet har kontakter med arbetsgivare, men att hon först vill lära känna deltagarna så hon vet vilka företag som kan passa som praktikplatser. De första veckorna har de karriärcoachning på schemat för att undersöka vad deltagarna vill jobba med.

Praktiken är en viktig del, eftersom det är där de har möjlighet att få kontakter med arbetsgivare och på så sätt få in en fot i den bransch de har utbildning för.

- I Göteborg finns det många läkare som kör taxi, säger Kenneth Hofferber.

Det var dit han först flyttade när han kom till Sverige från Los Angeles. Han kom hit med sin svenska fru, men de skilde sig och sedan i somras bor han i Karlstad. Universitetet här är ett av åtta universitet och högskolor som har fått uppdraget av Arbetsförmedlingen, och det första att starta Korta vägen.

"Jag vill betala skatt"

De tjugoen deltagarna har olika akademisk bakgrund. På utbildningen finns läkare, ekonomer, jurister, biologer, lärare, ingenjörer och IT-tekniker. Och de flesta av dem har yrkeserfarenhet från sina hemländer.

Kenneth påpekar att de har någonting gemensamt. Alla vill jobba.

- Jag kommer från ett land där man jobbar mycket och jag vill göra det här också. Jag vill betala skatt här eftersom den inte går till krig, den går till att hjälpa andra människor.

Han trivs här i Sverige och tycker att vi har bra arbetsvillkor jämfört med USA.

- I USA tar man inte fikapaus på jobbet och semester tar man ut om man har råd med det och får för chefen. Många svenskar tycker illa om Sverige för att det är kallt, men ni har ett land som tar hand om er.

Fakta

Korta Vägen är en arbetsmarknadsutbildning för nyanlända utomnordiska akademiker, som syftar till att ta tillvara deras kompetens och förbereda dem för den svenska arbetsmarknaden.

Inititativtagare till utbildningen är Arbetsförmedlingen som också finansierar utbildningen.

Korta vägen har funnits i Västsverige sedan 2002 på flera lärosäten, bland annat Handelshögskolan Göteborg och Högskolan i Skövde.
Nu lanseras Korta vägen på nationell nivå, och ges av ytterligare åtta högskolor och universitet runtom i landet: Malmö högskola, Växjö universitet, Karlstad universitet, Stockholms universitet, Högskolan i Falun, Gävle högskola, Umeå universitet och Luleå universitet.

För att kunna ansöka till Korta vägen ska man ha bott i Sverige högst tre år, ha akademisk examen, och vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. I första hand avses flyktingar, men även personer som kommit hit genom anhöriginvandring eller kärleksinvandring kan ansöka.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.