Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppsägningarna var som avrättningar

På avrättningsdagen samlades alla i fikarummet. Göran och hans arbetskamrater hade svävat i ovisshet hela sommaren, nu skulle de få veta om de fick stanna eller gå.
Eva Karlsson Publicerad 28 september 2009, kl 10:48

- Vi blev inkallade en och en. Efter några minuter var det klart. En del rusade ut och grät, andra var i chock. En kille var så grå i ansiktet att vi blev oroliga för hans hälsa.

Göran var en av dem som fick behålla sin tjänst men hans första känsla var "vill jag verkligen jobba kvar här, kan jag stå för det?" Avrättningsdagen kallar han den måndag då drygt en tredjedel av personalen blev uppsagd. Det var inte att det gjordes utan hur som de mest reagerade på.

- Jag har varit med om flera omorganisationer och nedskärningar men jag har aldrig upplevt något så förfärligt. Det fanns ingen plan, ingen stöttning. Vi grät och var upprörda i flera dagar och ingen hjälpte oss. Hela upplägget var amatörmässigt utfört.

Chefen var kortfattad. "Du är uppsagd" sa hon till dem som inte passade längre. "Har jag inte skött mitt jobb?" kom som en naturlig motfråga. "Det har vi inte tid att ta nu", svarade chefen och viftade ut dem. De uppsagda skulle vara ute ur huset senast tre veckor senare.

- En del packade ihop och gick hem direkt, andra stannade några dagar och städade skrivbord och rensade datorn. Vi som fick vara kvar kände ingen glädje. Vi tappade fart och fokus och jag antar att produktionsbortfallet blev ganska stort, säger Göran.

Han säger att han led extra med dem som levde för jobbet och som inte hade en familj som stöd därhemma. Något som också kändes hårt var att det inte skedde någon överlämning av arbetsuppgifterna. "Allt jobb jag har gjort, som bara blev nedlagt, betydde det ingenting?"

Ett år har gått sedan uppsägningarna och ingen pratar om det längre. De som blev uppsagda fast de enligt turordningsreglerna borde ha fått stanna blev kompenserade ekonomiskt men de hör aldrig av sig. Göran säger att det är som om händelsen är utraderad.

- Vår kalla, obehagliga chef har fått ett nytt jobb. Arbetsglädjen är tillbaka men det är helt tack vare oss själva.

Fotnot: I morgon kan du läsa om fler dåliga exempel på uppsägningar, och hur de egentligen bör gå till.

Fakta

Har du blivit uppsagd? Skriv och berätta hur du upplevde det! Om du skriver till oss före den 16 november har du chansen att vinna fyra trisslotter. De bästa bidragen kommer att publiceras på kollega.se
Skriv till [email protected]

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.