Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Var fjärde arbetslös struntar i att söka jobb

Yngre och lågutbildade arbetslösa är sämst på att söka de jobb som Arbetsförmedlingen anvisar.
Niklas Hallstedt Publicerad 13 mars 2008, kl 13:19

Den som får ersättning från a-kassan är skyldig att söka lämpliga arbeten. Men när Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, frågade arbetsgivarna visade det sig att var fjärde arbetslös struntat i att söka de anvisade jobben.

IFAU:s analys visar att personer med eftergymnasial utbildning söker de anvisade jobben i högre utsträckning. Samma sak gäller om personen är över 50 år. Ytterligare en faktor som har stor betydelse är att jobbet finns på orten där man bor. Krävs det flytt eller pendling minskar sannolikheten för att den arbetslöse ska söka det anvisade jobbet.

Ska man tro arbetsgivarna är det också en hel del av dem som söker de anvisade jobben som inte är ute efter att få dem. Tio procent av ansökningarna signalerade ointresse och i ytterligare 15 procent av fallen var arbetsgivaren osäker på om den arbetssökande verkligen ville ha jobbet.

De som söker jobben har dock en rimlig chans att få dem. Bara i 15 procent av fallen anser arbetsgivarna att anvisningen inte varit realistisk. Runt 14 procent av dem som sökt blev också erbjudna jobbet. Det betyder nu inte att de verkligen blir anställda. En "anmärkningsvärt hög andel", cirka 40 procent, av dem som erbjuds jobb tackar nej till det, konstaterar IFAU.

I ytterligare en studie, gjord på uppdrag av Delegationen mot felaktiga utbetalningar, har arbetslösa intervjuats om anledningarna till att de inte söker anvisade jobb. Skälen visade sig bland annat vara att de ansåg sig över- eller underkvalificerade eller att de anvisade jobben innebar långa restider och höga reskostnader.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.