Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Volvo varslar 1 200

Volvo Personvagnar varslar 1 200 personer om uppsägning. Värst drabbas fabriken i Göteborg där 1 105 personer kan bli utan jobb.
Ola Rennstam Publicerad 25 juni 2008, kl 13:00
VolvoXC90

Som ett led i ett större besparingsprogram planerar Volvo Personvagnar att dra ner med närmare 2 000 anställda.
Varslet, som presenterades under onsdagen, berör 1 200 personer på Volvo Personvagnar i Göteborg (1 105 personer), Volvo Personbilar Sverige (45 personer) samt Karosskomponenter i Olofström (50 personer). Dessutom ingår tredje skiftet i Torslandafabriken, med 600 kollektivanställda, i varslet.

Utöver varslet planerar företaget att minska personalstyrkan med cirka 300 tjänstemän utomlands och kontrakt med cirka 500 konsulter kommer också att sägas upp. Totalt berörs alltså cirka 1 400 tjänstemän.

- Det var ett överraskande stort varsel. De signaler vi har haft fått från företaget under året har visat att vi kommer att behöva dra ner under 2008, men att det kommer att klaras med naturliga avgångar, omplaceringar och eventuellt lite avgångspensioneringar, säger Stig Axelsson, klubbordförande för Unionenklubben på Volvo PV.

Stig Axelsson, klubbordförande på VolvoFrån fackligt håll är man mest oroade över nedskärningarna på utvecklingssidan.
- Det är där vi har vår framtid, ska vi inte satsa där utan dra ner vet man inte vad som kan hända. Det känns som om man sågar av den gren man sitter på.

De fackliga förhandlingarna startar i augusti och kommer att fortsätta under hela hösten.
- Ett varsel är en sak, resultatet av varslet är en annan. De t brukar hamna något under vad som är sagt. Men det är väldigt mycket oro bland mina medlemmar just nu, säger Stig Axelsson.

Den svaga dollarn och höga råvarupriser har länge haft en stor inverkan på Volvo Personvagnars finansiella läge. För att komma till rätta med denna negativa utveckling genomför Volvo Personvagnar ett besparingsprogram som beräknas sänka kostnadsnivån med 4 miljarder kronor. En del av detta innebär personalminskningar.
- Det är en tråkig men nödvändig åtgärd för att nå ett bättre finansiellt läge, kommenterar Fredrik Arp, VD Volvo Personvagnar.

Totalt har Volvo PV 24 000 anställda, varav cirka 17 000 i Sverige.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.