Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Volvoarbetare återupptar arbetet

Den sex veckor långa strejken på Volvo Lastvagnars fabrik i New River Valley i USA är över. I helgen godkände en majoritet av de 2 600 strejkande ett nytt treårigt avtal med företaget.
Linda Svensson Publicerad 18 mars 2008, kl 12:32

Hur stort ekonomiskt avbräck strejken har inneburit kan, eller vill, man inte tala om på Volvo i Sverige.

- Vi har inte räknat ut det än, säger Mårten Wikforss, presschef på Volvo i Göteborg.

Arbetarna bestämde sig för att lägga ned arbetet den 1 februari när man upplevde att företaget inte kunde garantera att inte den farliga tungmetallen kadmium används i tillverkningen.

En annan anledning till arbetarnas ilska är att Volvo Lastvagnar har uttryckt att man vill öka flexibiliteten i fabriken, och se över sjukvårdsförmånerna.

- Här har man den högsta lönekostnaden i hela Volvo, högre än någon annan fabrik i världen. Samtidigt har man dubbelt så hög sjukfrånvaro. På måndagar och fredagar ligger frånvaron på 20 procent. Vi har varit tvungna att överanställa uppåt 25 procent för att täcka frånvaron, säger Mårten Wikforss.

Vad det nya avtalet innebär vill han inte gå in på.
- Vi har nått en uppgörelse och vi är nöjda med den. Vi går inte in i några detaljer.

Arbetarna återupptar arbetet den 24 mars. Det är den tid som ledningen anser behövs för att underleverantörerna ska hinna få fram sina produkter.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.