Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Volvoavtal kan kosta tusentals kronor i lön

Tjänstemännen på Volvo PV kommer inte att få tillbaka de pengar de förlorar på att lönerevisionen skjuts upp i nio månader, enligt det avtal som nu träffats. Det kan innebära att en tjänsteman förlorar tusentals kronor i lön.
Anita Täpp Publicerad 16 mars 2009, kl 16:35

- Jo, som kollektiv förlorar vi de 2,8 procenten i lönepotten under de nio månader som lönerevisionen skjuts upp. Och då också individgarantin på 370 kronor, säger Sören Carlsson, Unionens klubbordförande på Volvo PV.

Till det kommer också 0,8 procent i en pott för en löneöversyn. Totalt skulle alltså kollektivets löner ha höjts med 3,6 procent från den 1 april.

Sedan hade en del tjänstemän fått mer, andra mindre. Men om man exemplifierar så skulle en Volvotjänsteman med en månadslön på 25 000 kronor som hade fått 3,6 procent i löneförhöjning från den 1 april då ha fått 900 kronor mer i månaden.

Under de nio månader som lönerevisionen nu skjuts upp förlorar han eller hon alltså totalt 8 100 kronor.
- Det här är ju en garanti för att det inte ska läggas något varsel och då får vi inget retroaktivt. Men om företaget ändå skulle se sig vara tvungen att lägga ett varsel senare så bryts avtalet och då har vi lönerevisionen från 1 april. Det var jävligt viktigt från vår sida, att vi fick med det i avtalet, som en garanti, säger Sören Carlsson.

Därmed ska ingen som ändå förlorar jobbet få sänkt a-kassa.

Är du nöjd med avtalet?
- Jag är nöjd, mycket tack vare att medlemmarna sagt att vi jobbat bra och fått fram ett bra avtal. Ingen har sagt något negativt om det till mig, säger Sören Carlsson.

Att företagsledningen och 40 av de ledande cheferna på Volvo PV sänker sina löner med fem procent och att ingen bonus kommer att betalas ut i år eller nästa år har varit mycket viktigt, anser han.
- Det är en viktig princip att alla är med, det har ett viktigt symbolvärde, att också direktörerna får en lönesänkning och ingen bonus.

Med tanke på IF Metalls agerande, hade Unionenklubben kunnat säga nej till det här avtalet?
- Jo, visst hade vi det valet ändå. Men företaget hotade ju med varsel, även om vi inte kan veta hur nära ett sådant var.

Enligt Metallklubben skulle 1000 metallare ha sagts upp om ni inte träffade avtalet. Hur många tjänstemän var i farozonen?
- Det har vi inte räknat på. Men om så många metallare sagts upp så hade det också drabbat en hel del Unionare.

Nu ska ni ta fram ett nytt vinstdelningssystem?
- Jo, och den här gången ett system värt namnet. Vi ser det som en kompensation för den förlorade retroaktiviteten där vi hoppas att om vi kan stå på egna ben och bli lönsamt så får vi tillbaka pengar. Kanske inte krona för krona, men det är ändå en viktig princip att ska vi dela på kakan nu så ska vi också dela på kakan om det går bra.

- Det var ett krav för att gå med på det här avtalet, att inte bara avstå från saker utan också få någon form av värdeväxling.

Enligt Unionen bryter inte det avtal som nu träffats på Volvo PV mot tjänstemännens kollektivavtal.
- För Unionens medlemmar innebär avtalet inte förkortad arbetstid och inte lönesänkning, säger Niklas Hjert, biträdande förhandlingschef till LO-tidningen.

Inte heller det faktum att lönerevisionen flyttas fram strider mot Unionens avtal i och med att avtalet inte anger en bestämd tidpunkt för lönerevision, utan ett tidsintervall, och det nya datumet ligger inom intervallet, enligt Niklas Hjert.

  

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.